• 21.
  • мај
  • 2018.

Одржан трећи тренинг за здравствене раднике у оквиру пројекта „Контрола комараца у пограничној области“

  • Сомбор

У оквиру пројекта „Контрола комараца у прекограничној области - Mos-Cross“, који има за циљ унапређење услуга јавног здравства у Западнобачком округу и Осијечко - барањској жупанији, а у вези са раним откривањем болести које преносе комарци, одржан је трећи дводневни тренинг за здравствене раднике у Сомбору.

Током трајања пројекта планирано је да буде одржано 5 тренинга, на којима ће здравствени радници заокружити и унапредити своја знања о комарцима и болестима које преносе. Завод за јавно здравље Сомбор и Завод за јавно здравство Осијечко - барањске жупаније ће у оквиру пројекта набавити систем надзора и лабораторијску опрему, те ће кроз наведене тренинге здравствени радници бити обучени за надзор комараца и методе узорковања за детекцију болести које комарци преносе: зика вирус и вирус западног Нила.

Тренингу је присуствовало 20 здравствених радника из Завода за јавно здравље Сомбор и Завода за јавно здравство Осијечко - барањске жупаније, по 10 из сваке институције, као и чланови пројектних тимова.

Током првог дана полазници су научили више о биологији комараца, проналаску домаћина, исхрани и животном циклусу комарца. Другог дана су полазници проширили своја знања о ларвама комараца, морфологији одрасле јединке и у другом делу дана имали практичне вежбе.

Наредни тренинг за здравствене раднике треба да буде организован у Осијеку.

Најава догађаја

Најновије Вести