Predstavnici Fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine, Milan Čežek i Zoran Pavić, kao i predstavnik Razvojne agencije Vojvodine Živko Planić posetili su 08.11.2018. opštine Žitište i Novu Crnju.

U Žitištu je goste dočekao Đorđe Žuža, zamenik predsednika opštine, Dragana Petković predsednica skupštine, Jelena Travar Miljević, saradnica predsednika opštine za LER, i iskazali su potrebu za ponovnim organizovanjem višednevne obuke pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“, jer je veliki broj zainteresovanih da kroz ovaj vid edukacije doprinese većem razvoju lokalne samouprave.

Opštinu Nova Crnja predstavljali su Pera Milankov predsednik opštine, Dejan Pantić, savetnik predsednika opštine za investicije, Dragan Tomin, rukovodilac Odeljenja za privredu i Goran Lakić, saradnik predsednika za LER, i oni su veliku zainteresovanost pokazali za Specijalistički program pod nazivom „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, koji Fond uspešno organizuje već godinama, i čiji je peti ciklus upravo u toku.

Dogovorena je još jača neposredna saradnja predstavnika obe lokalne samouprave sa Fondom i RAV-om, iako je uočen veliki napredak u korišćenju evropskih fondova i privlačenju stranih investitora u protekle dve godine. Tako su predstavnici obe opštine iskazali veliki doprinos Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u ostvarenju apliciranih projekata, jer su česte posete, inicijativa i logistika dovele do njihove konačne realizacije. Takođe je konstatovana uspešna saradnja sa partnerima iz Rumunije, jer je većina podnetih i realizovanih projekata bila usmerena na INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.