Interesovanje privrednika iz Lombardije (Italija) za otvaranje proizvodnog pogona u AP Vojvodini

Predstavnici AP Vojvodine u Briselu, ugostili su vlasnika italijanske tekstilne kompanije „Inveruno“ iz Milana, dr Umberta Aliatu. Ova porodična kompanija, osnovana 1975. godine, bavi se proizvodnjom i preradom tekstila, posebno njegove visoko tehnološke obrade i završnog procesuiranja.
Dr Aliata je zainteresovan za otvaranje proizvodnog pogona u AP Vojvodini, a kao rezultat intenzivne promocije privrednih pogodnosti koju Kancelarija AP Vojvodine u Briselu sprovodi u regiji Lombardiji tokom poslednje dve godine. Podsetimo, u martu 2017. je na inicijativu poslanika u Evropskom parlamentu, Marka Zanija, organizovana prva konferencija sa ciljem promocije vojvođanske privrede na kojoj je učestvovao i pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić. Nakon toga, usledio je niz sastanaka u Briselu sa političkim i privrednim predstavnicima Lombardije, da bi krajem 2017. godine predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović predvodio vojvođansku delegaciju u zvaničnoj poseti Lombardiji. Tokom te posete, pored sastanka sa predsednikom Lombardije Robertom Maronijem, kada je potpisan i Memorandum o saradnji između dve regije, održan je niz sastanaka sa predstavnicima privrede, naučnih i obrazovnih institucija.
Šef Kancelarije Srđan Mačkić, upoznao je zainteresovanog gosta sa nizom investicionih i logističkih prednosti koje Vojvodina i Srbija pružaju, a koje predstavljaju prednost Vojvodine u odnosu na konkurentne regije. Vlasniku kompanije „Inveruno“ najprivlačnija je kompetitivna cena električne energije, pristupačan poreski okvir, kao i dobra povezanost sa Italijom, a najbolja garancija je prisustvo velikog broja italijanskih privrednika na teritoriji pokrajine, odnosno na teritoriji Srbije gde italijanski subjekti spadaju među najveće investitore.
Razvojna agencija Vojvodine je takođe obaveštena o ovom susretu, a podsećamo da su privrednici iz Lombardije do sada investirali oko 800 miliona evra na teritoriji AP Vojvodine, odnosno da trenutno zapošljavaju nešto više od 1000 ljudi.