Manifestacija ’’Evropsko selo’’

U Zrenjaninu je 10. maja 2018. godine, na Trgu slobode, održana manifestacija ’’Evropsko selo’’.

Zamenica ambasadora EU Delegacije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar otvorila je jedinstvenu manifestaciju koja je sedmi put okupila učenike zrenjaninskih osnovnih škola i predstavila države članice Evropske unije, njihove kulture, običaje, tradiciju, zanimljivosti. Norčić Štamcar je izrazila nadu da će i Srbija postati članica Evropske unije za nekoliko godina i kazala da su manifestacije poput ove veoma značajne. “Na mladima svet ostaje i njih je potrebno podržavati, edukovati u tome da znaju kom okruženju se njihova država približava i koje vrednosti to okruženje ima, tako da je to svakako nešto čime se Zrenjanin može ponositi i na čemu mu možemo čestitati” istakla je gospođa Norčič Štamcar.

Domaćini manifestacije bili su gradonačelnik Čedomir Janjić i njegovi saradnici, koji su ugostili Ratka Vlajkova, ambasadora Republike Bugarske, koja ove godine predsedava Evropskom unijom, Andersa Kristijana Hougarda, ambasadora Kraljevine Danske, Anju Rović, državnu sekretarku Ministarstva za evropske integracije, Nebojšu Vojnovića, podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Vidosavu Enderić, direktorku Fonda „Evropski poslovi “ AP Vojvodine.

Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, obratila se svim prisutnim i istakla da Fond već četvrtu godinu podržava ovu manifestaciju, ceneći značaj mladih, budućnost koju oni predstavljaju i evropskih vrednosti. Podsetila je, da Fond već drugu godinu, drži predavanja u osnovnim školama na temu „Istorija i nastanak Evropske unije“, sa svrhom upoznavanja mladih sa evropskim vrednostima. U 2018. godini, kroz ova predavanja, predstavnici Fonda su edukovali 744 učenika i posetili su 24 osnovne škole. Kao znak pažnje, prilikom posete štandova, direktorka Fonda, Vidosava Enderić, uručila je školama simboličane poklone.

Svaka škola učesnica iz opštine Zrenjanin, predstavljala je jednu zemlju članicu Evropske unije i dekorisala svoje kućice u skladu sa zemljom koju je predstavljala. Učenici su bili izuzetno kreativni i na ovaj način su se, kroz višemesečne pripreme, upoznali sa zemljom koju su predstavljali. Škole su takođe pripremile i nastupe, koji su bili predstavljeni na centralnoj bini, kroz igre i pesme, specifične za te zemlje.