Održana sedma sednica Zajedničkog konsultativnog odbora komiteta regiona EU-Srbija

Zajednički konsultativni odbor Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije održan je u Kanjiži u sredu 27. novembra. Ovog puta, tema su bili reformski procesi na modernizaciji javne uprave i evropske integracije, za dobrobit građana, razvoja Srbije i stabilnosti regiona.
Uvođenjem i unapređenjem elektronskih servisa, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije želi da obezbedi transparentnije i ekonomičnije poslovanje lokalnih administracija.
Evropska unija je istakla da podržava reformu lokalne samuprave u Srbiji, digitalizaciju, odnosno uvođenje elektronske uprave.
Sastankom su kopredsedavali Franko Jakop, član Regionalnog saveta Friuli Venecija Đulije i Dejan Jovanović, predsednik Opštine Niška Banja, koji su ujedno i kopredsedavajući samog Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije.
Zajednički konsultativni odbor osnovan je 2014. godine, a njegov zadatak je uspostavljanje dijaloga i saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti u Srbiji i Komiteta regiona Evropske unije, kao i priprema lokalnih samouprava za učešće u radu Komiteta regiona EU nakon stupanja u članstvo Evropske unije.
Telo se sastaje dva puta godišnje, naizmenično, u Srbiji i Briselu, a sedma sednica je treća koja je organizovana u našoj zemlji.