Projekat SAFE među оsam najboljih projekata prekogranične i transnacionalne saradnje

U okviru Pete nacionalne konferencija o prekograničnoj saradnji, koja je odžana 21. oktobra 2016. godine u Beogradu, u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, Ministarka Joksimović je dodelila je nagrade za оsam najboljih projekata prekogranične i transnacionalne saradnje. Među nagrađenim projektima je projekat „Podrška okruženju bez alergena – SAFE“, koji je realizovan u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija 2007-2013, u saradnji Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Grada Sombora i Lokalne samouprave Baja.

Ostali nagrađeni projektu su Prekogranični razvojni potencijal kao osnova održivog razvoja (Srbija – Bugarska), Arheološko nasleđe bliže turistima (Srbija – Bugarska), Implementacija centra za spasavanje i očuvanje prirode i sistem nadgledanja zdravlja životinja uz prekograničnu saradnju (Mađarska – Srbija), Zajednička pozorišna predstava: Sveobuhvatan i koherentan fokus na ljude koji žive u pograničnom regionu (Mađarska – Srbija), Zdravlje bez granica (Rumunija – Srbija), Sposobnosti rumunskih i srpskih vlasti za reagovanje u vanrednim situacijama (Rumunija – Srbija) i Jačanje kapaciteta Sektora za vendredne situacije u delovanju sa NUS-om i drugim opasnim sredstvima (Hrvatska – Srbija 2007 -2013).

 

Konferenciju su otvorili ministarka zadužena za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Majkl Devenport i šef Jedinice u Generalnom direktoratu za regionalnu i urbanu politiku u Evropskoj komisiji Morej Giland. Tom prilikom predstavljeni su dosadašnji rezultati programa prekogranične i transnacionalne saradnje koji se sprovode u Republici Srbiji i okolnim zemljama, kao i nova finansijska perspektiva Evropske unije namenjena ovoj saradnji.

 

Ministarka Joksimović je navela da Srbija sprovodi programe prekogranične saradnje sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom i istakla da su nam važni regionalna saradnja, dobrosusedski odnosi i lokalni razvoj, a najbolji način za to je saradnja sa onima koji su naučili te lekcije u procesu evropskih integracija. Kao primere dobrog korišćenja tih sredstava ona je navela Mađarsku, Poljsku, Slovačku, ističući da su ove zemlje na taj način razvile svoju unutrašnju snagu i ekonomiju. Ministarka Joksimović je pozvala lokalne samouprave da urade dobru metodološku procenu, vide stvarne potrebe i učestvuju u projektima EU i istakla da je za period 2014-2020. godine, Srbiji odobreno više od 254 miliona evra za sprovođenje ovih projekata.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji, Ambasador Majkl Devenport istakao da je od 2004. godine 500 subjekata dobilo grantove EU u vrednosti od 90 miliona evra za 800 projekata čiji su rezultati od obnavljanja škola, ustanova kulture, sportskih igrališta, preko podrške mladim preduzetnicima, otvaranja biznis inkubatora i promocije turizma, do pomoći za prevenciju od poplava i dodao da ti projekti direktno utiču na svakodnevni život gradjana u pograničnim regionima. Takođe ovi projekti su podstakli ljude, organizacije i opštine s obe strane granica na zajedničko promišljanje, planiranje i delovanje i to su veliki uspesi.

 

U protekle dve godine, podsetio je on, Delegacije EU i Kancelarija za evropske integracije su imale dva poziva za prekogranične projekte Srbije sa Hrvatskom i BIH i svaki je vredan po 3,6 miliona evra. Ambasador EU je najavio i da se trenutno završava proces ugovaranja i finansiranja osam velikih projekata koji se bave prevencijom poplava u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, koji će krenuti najkasnije od kraja novembra 2016.

 

Devenport je podsetio da je Srbija dobila bespovratnu pomoć EU za saniranje posledica poplava 2014. godine od 170 miliona evra.

 

Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije saopštila je da će Srbiji do 2020. godine biti dostupno više od 254 miliona evra EU sredstava za sprovođenje šest programa prekogranične i dva programa transnacionalne saradnje.

 

Za prekograničnu saradnju Srbija-Crna Gora opredeljeno je 8,4 miliona evra, Mađarska-Srbija 65,1 milion, Rumunija-Srbija 74,9 miliona, Bugarska-Srbija 28,9 miliona, Srbija-BIH 14 miliona i Hrvatska-Srbija 34,2 miliona evra. Za programe transnacionalne saradnje opredeljena su sredstva od 15,7 miliona evra za Jadranko-jonski program i 19,8 miliona evra za program Dunava.

 

Na skupu je učestovalo više od 300 predstavnika institucija Vlade Republike Srbije, Evropske unije, regionalne i lokalne samouprave, akademske i stručne javnosti, medija, civilnog društva, kao i korisnika i potencijalnih korisnika Programa.