Sastanci delegacije AP Vojvodine sa predstavnicima evropskih regija u Briselu

Delegacija AP Vojvodine koju u Briselu predvode predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, održala je danas niz sastanaka sa predstavnicima nemačke regije Hesen, Gornje Austrije, italijanskih regija Lombardija i Umbrija, kao i sa predstavnicima Osječko-baranjske županije.

Sastanci su održani sa šefom predstavništva Hesena pri Evropskoj uniji Fridrihom fon Hojzingerom, predsednikom Skupštine Gornje Austrije Viktorom Ziglom, članom regionalne vlade Lombardije zaduženom za obrazovanje, kulturu, zapošljavanje i politike rada Valentinom Apreom i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem.

U razgovorima koji su se vodili tokom učešća delegacije AP Vojvodine na Evropskoj nedelji gradova i regija, razmotrene su mogućnosti za konkretizaciju odnosa i intenziviranje dosadašnje saradnje koju Vojvodina ima sa ovim regionima u različitim oblastima.

Posebno je istaknut zajednički interes da se napravi iskorak u dosadašnjoj saradnji kroz povezivanje razvojnih agencija, posebno na projektima ka evropskim fondovima, kao i povezivanje naučnih i tehnoloških institucija. U cilju unapređenja ekonomskih odnosa i privredne saradnje istaknuto je da je važno i povezivanje privrednih komora radi organizovanja direktnih susreta privrednika i za predstavljanje potencijala za ulaganje.

U razgovorima je ocenjeno da i intenziviranje parlamentarne saradnje doprinosi boljem upoznavanju, te da je bitno da se konkretizuju okviri koju su na raspolaganju u protokolima i sporazumima o saradnji koje Vojvodina ima potpisane sa ovim regijama.

Sastanku u predsavništvu regije Hesen i Kancelariji AP Vojvodine u Briselu prisustvovali su pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” Vidosava Enderić, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i šef Kancelarije AP Vojvodine u Briselu Srđan Mačkić.