Na Univerzitetu Edukons u Sremskoj Kamenici svečano je obeležen početak 5. ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“ koji Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine uspešno sprovodi već godinama.
„Veliko interesovanje polaznika, ali i osvedočena potreba za sve većim brojem pojedinaca koji umeju da realizuju evropske projekte, doveli su do toga da ove jeseni organizujemo drugi kurs u jednoj kalendarskoj godini“, rekla je Vidosava Enderić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, pozdravljajući polaznike. „Svaka naša generacija se pokazala brojnijom od prethodne, i statistika koju vodimo nam ide u prilog – preko 65% polaznika je na neki način uključeno u pojedine vidove finansiranja od strane Evropske unije. Tokom naredna četiri meseca, posle 200 časova raspoređenih u 4 modula, verujem da ćete biti spremni da se aktivno uključite u programe o kojima ćete učiti od vrsnih predavača i praktičara“, navela je direktorica Enderić i podsetila da je ovaj program u potpunosti finansiran od strane Pokrajinske vlade.
Polaznike je pozdravio i rektor Univerziteta Edukons dr Aleksandar Andrejević, i obavestio da je i sam Univerzitet sada uključen u realizaciju jednog EU projekta, što može takođe biti vid učenja, te je pozvao polaznike da se uključe u rad na projektu.
Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, podsetio je da je veoma važan rad na sebi, savladavanje stranih jezika, da je teorijsko znanje veoma važno, ali da su živi projekti osnov – bez upoznavanja s njima ovakvi programi ne bi bili dovoljno uspešni. Usvojeni projekti lokalnih samouprava po AP Vojvodini biće primeri dobre prakse, i način na koji će i sami polaznici naučiti kako se čitav region umrežava. Sekretar Bjelić je podsetio na Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija, koji je u okviru zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade potpisao sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, a čiji je osnovni cilj unapređenje saradnje i koordinacije na poslovima koji se odnose na jačanje procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji.