Srbija postala članica obrazovnog programa Evropske unije Erasmus +

Prošle sedmice naša zemlja je postala članica najvećeg obrazovnog programa Evropske unije. Naime, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević potpisao je u Briselu s evropskim komesarom za kulturu, obrazovanje i sport Tiborom Navračičem sporazum o ulasku Srbije u program Evropske unije za obrаzovаnje, obuke, mlаde i sport – Erasmus+, koji će omogućiti studentima i akademskom osoblju iz Srbije da se uključe u taj program. Ovaj program obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva namenjena programu za period do 2020. godine iznose 14,7 milijardi evra.

Ministar Šarčević je izjavio kako je to vest “od izuzetnog značaja za srpske studente, profesore i srednjoškolce”, i istakao da je Srbija i dosad bila aktivna u tom programu, ali da to sad ima posebnu važnost jer su u Srbiji u toku temeljne reforme školstva, od predškolskog nivoa do univerziteta.

Evropski komesar Navračič je izjavio da je “ulazak u Erasmus + veoma vidan simbol napora i predanosti Srbije evropskoj stvari, i sada se otvara niz novih mogućnosti, iako je i ranije postojala saradnja Srbije i EU na polju obrazovanja, nauke, omladine i sporta. Ja se nadam da će Srbija naći svoje pravo mesto u Evropskoj uniji i u okviru Erasmusa i obrazovanja i sporta”, zaključio je evropski komesar Navračič.

Srbija i njene obrazovne institucije su učestvovale u Erazmus + programu od 2014. godine, ali u ograničenom kapacitetu, odnosno kao partnerska zemlja u regionu Zapadnog Balkana.

Od početka Erazmus + programa 2014. godine, Srbija je prva u regionu Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmenu u zemlje EU.

Do sada su obrazovne institucije i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima vrednim ukupno više od 67 miliona evra za sve vrste projekata u okviru Erazmus+ programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su učestvovali u međunarodnoj razmeni sa evropskim zemljama je veći od 5.800.

Trenutno je u toku više 300 projekata u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća. Kroz te projekte se razmenjuje više od 2.000 studenata i više od 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje. Sa punopravnim učešćem u Erazmus + programu, mogućnosti za stručno usavršavanje u inostranstvu će biti povećane.

Status punopravne članice Erazmus + programa je jedan od predviđenih koraka ka članstvu u EU u okviru Pregovaračkog poglavlja 26 koji se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Uz Srbiju, status punopravne članice ima još samo pet zemalja koje nisu članice EU, a to su Norveška, Turska, Lihtenštajn, Makedonija i Island.

Za promovisanje i sprovođenje Erazmus+ programa u Srbiji nadležna je Fondacija Tempus, koja se 16 godina bavi učešćem Srbije u programima Evropske unije vezanim za obrazovanje, a od 2014 je nadležna za praćenje projekata iz programa EU Erazmus +.