Fond «Evropski poslovi» AP Vojvodine: Novi evropski projekti sa Istrom

Delegacija Istarske županije, koja sa AP Vojvodinom ima već desetogodišnju saradnju, boravi u našoj pokrajini i tim povodom je imala susret sa Predragom Novikovim, direktorom Fonda «Evropski poslovi» AP Vojvodine.

– Istra je već dugi niz godina prisutna u Briselu. To nije hir, ni samo politički benefit, to je gledanje u budućnost. Danas, kada smo na korak od članstva u Evropskoj uniji, razmatramo mogućnost otvaranja predstavništva i u Njujorku, rekao je Vedran Grubišić, zamenik župana Istarske županije, govoreći na konferenciji za novinare povodom sastanaka u Vojvodini.

– Danas smo razgovarali o brojnim sektorima u kojima nas očekuje intenziviranje saradnje: vodni resursi, upravljenje otpadom, ruralni razvoj, kulturna baština…. Kolege iz Istre ponudile su nam podršku kako u procesima približavanja Evropskoj uniji, tako i u upravljanju pretpristupnim fondovima. Posebno mi je drago što će se saradnja širiti na zajedničke projekte sa Univerzitetom u Novom Sadu, kao i na naše buduće prisustvo u Briselu, istakao je direktor Novikov.

 

Na sastancima je učestvovao i Milan Ćeran, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, a posle razgovora u Skupštini AP Vojvodine, gosti su posetili i Novosadski sajam, gde je dogovoren nastup Istre na narednim manifesticijama. Istrani su posebno zainteresovani za predstavljanje na Poljoprivrednom i Sajmu turizma.