Delegacija AP Vojvodine na Svetskoj izložbi Milano EXPO 2015

Delegacija AP Vojvodine je posetila Milano (Italija) gde je 8. Juna 2015. godine u Nacionalnom paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Milano EXPO 2015 otvoren „Dan Vojvodine“.

Manifestacija „Dan Vojvodine“ je centralni događaj u dvonedeljnom predstavljanju Pokrajine (1 -14. jun 2015), organizovanog tokom zvanične prezentacije Republike Srbije na ovom sajmu. Ovogodišnja tema sajma EXPO, koji traje od početka maja do kraja oktobra, glasi „Nahranimo planetu. Energija za život“. Nastup Srbije pod imenom „Okusi hranu. Oseti život“ kreiran je tako da posetiocima paviljona bliže dočara izgled današnje Srbije predstavljanjem bogate srpske kuhinje, kulture i tradicije.

Nastup Vojvodine će svetsku javnost upoznati sa njenom raznolikošću, bogatim nasleđem, kulturom, kao i njenim privrednim, a posebno prehrambenim potencijalima. Vojvodina, kao jedan od najvažnijih regiona za proizvodnju hrane u celoj Evropi, zatim kao region koji je s nekoliko prestižnih nagrada verifikovan kao najpoželjnija destinacija za strana ulaganja, kao mesto na kojem IKT sektor beleži veliki rast, dok poljoprivredni, turistički i vodni resursi pružaju izvanredne razvojne šanse, predstavlja tokom dve nedelje programa na EXPO-u svoje turističke potencijale, lovni turizam, specijalne turističke destinacije, banjski turizam, zaštićena prirodna dobra i mogućnosti razvoja u mlekarskoj i mesnoj industriji, ratarstvo i proizvodnju voća i povrća, potencijale za organsku proizvodnju, kao i jedinstvenu gastro ponudu regiona i tradicionalne zanate.

Otvarajući „Dan Vojvodine“ na EXPO-u predsednik Pokrajinske vlade, dr Bojan Pajtić, rekao je da je vojvođanska prezentacija u sklopu predstavljanja Republike Srbije ima za cilj da na jasan, zanimljiv i originalan način pokaže i dokaže kako je ključ budućeg održivog razvoja u proizvodnji i plasmanu zdrave hrane, očuvanju multikulturalnosti i razvoju ekološke svesti, kao i da je prilika da se sa predstavnicima 140 zemalja učesnica razgovara o inovacijama i mogućnostima investicija u poljoprivredi, prilika koja vodi tome da Vojvodina bude jedno od vodećih poljoprivrednih područja Evrope. „Vojvodina je jedan od pionira ulaganja u nove tehnologije čiji je cilj reorganizacija i stvaranje novog, savremenog sistema poljoprivredne proizvodnje u 21. veku. Decenijska ulaganja AP Vojvodine u razvoj nauke prepoznala je Evropska komisija podrškom projektu „Antares“, koji omogućava osnivanje Instituta BioSens i njegovo prerastanje u vodeću evropsku naučnoistraživačku instituciju, čime Vojvodina postaje centar razvoja inovacija, transfera naučnih rezultata u poljoprivredu i privredu i ubrzanje privrednog rasta Vojvodine i Srbije“, rekao je dr Pajtić.

Organizatori nastupa Vojvodine su Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine, Fond za podršku investicija u Vojvodini – VIP, Regionalna razvojna agencija Bačka, Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj – Banat, Regionalna razvojna agencija Srem, Turistička organizacija Vojvodine, kao i Turistička organizacija Sremski Karlovci.

Pored toga Predsednik Pokrajinske vlade, dr Bojan Pajtić, i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Siniša Lazić imali su brojne sastanke: sa predsednikom regionalne Vlade Lombardije, Robertom Maronijem (Roberto Maroni); ministrom poljoprivrede Lombardije, Đanijem Favom (Gianni Fava); predsednikom regionalnog Saveta za zdravstvo Lombardije, dr Fabijom Ricijem (Fabio Rizzi); predsednikom Regionalnog saveta Friuli Venecije Đulije, Frankom Jakopom (Franco Iacop); predsednikom Skupštine Milana, Bazilijem Ricom (Basilio Rizzo); kao i gradonačelnikom grada Busto Arsicio, Đanluiđijem Fariolijem (Gianluigi Farioli) i predstavnicima tamošnjih različitih privrednih grana. Na sastancima se razgovaralo o postojećoj saradnji između regija, kao i o intenziviranju saradnje u oblasti zdravstva, privrede i poljoprivrede.