Završetak projekta „Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti – ECOWAM“ obeležen je televizijskim prilogom emitovanim 31. marta 2020. godine na Radio-televiziji Vojvodine s ozbirom na to usled korona virusa i posebnih mera bezbednosti koje su uvele mnoge države, a među njima i Srbija i Mađarska, nismo bili u mogućnosti da održimo završnu konferenciju.

Projekat ECOWAM je prekogranični projekat sa ciljem sprečavanja negativnih efekata na kvalitet vodnih tela uspostavljanjem zajedničkog sistema unapređenja upravljanja vodama u AP Vojvodini i Županiji Čongrad, a koji sufinansira Evropska unija u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u iznosu od 1.494.680,31 evro, što je 85% ukupne vrednosti projekta.

Projekat je trajao 30 meseci i u tom periodu realizovane su aktivnosti izmuljivanja, uklanjanja izrasle vegetacije iz korita reke, razvoja zajedničkog sistema praćenja i analize za očuvanje kvaliteta vode i biodiverziteta, kao i definisanje dugoročnih rešenja kako bi se sprečila degradacija kvaliteta vodnih tela.
Uspešnoj realizaciji projekta, doprinela je izuzetna saradnja projektnih partnera Uprave za vodoprivredu za područje Donja Tisa iz Madjarske, Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine” Novi Sad i Fonda “Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine iz Srbije.

Pozivamo Vas da pogledate TV prilog na sledećem linku: hhttps://ecowam.com

Za više informacija o projektu ECOWAM molimo Vas da posetite vebsajt: www.ecowam.com