Na poziv čelnika opštine, predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine održale su trodnevnu obuku „Mogućnost finansiranja putem EU fondova“ u Opštini Bački Petrovac prošle sedmice.

Ovog puta, polaznici su bili predstavnici Turističke organizacije, Udruženja žena Kulpina, Slovačkog vojvođanskog pozorišta, Muzeja vojvođanskih Slovaka, lokalne samouprave…

Prvog dana, polaznicima su predstavljeni EU programi koji su dostupni Republici Srbiji, sa akcentom na INTEREG IPA Programe prekogranične saradnje na koje Vojvodina ima mogućnost da aplicira. Na početku, predstavljen im je pristup logičkom okviru, nakon čega su polaznici podeljeni u grupe i usledila je prva vežba. Drugog dana, polaznicima je predstavljena logička matrica, važan dokument prilikom pisanja projekata. Nakon teorijskog dela, polaznici su radili vežbu, popunjavanje logičke matrice.

Treći, poslednji dan, polaznicima je predstavljena tema „Budžetiranje projekta“. Polaznici su takođe i za ovu temu imali vežbe, koje su uspešno uradili zajedno sa svojim kolegama po grupama. Kroz primere dobre prakse i interakciju, obuka je uspešno realizovana, s obzirom da su polaznici napisali čak 3 predloga projektnih ideja sa kojima bi mogli da apliciraju na INTEREG IPA Program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i INTEREG IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija.

Polaznicima je sertifikate uručio Srđan Simić, predsednik Opštine Bački Petrovac, koji se zahvalio Fondu na održanoj obuci, polaznicima koji su pohađali obuku, kao i organizatoru obuke,  Kancelariji za lokalno-ekonomski razvoj iz Bačkog Petrovca.