Početak drugog ciklusa obuka za prosvetne radnike u Vojvodini označen obukom u Somboru

Nastavak saradnje Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice na realizaciji projekta „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“ označen je prvom obukom za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama sa područja AP Vojvodine u drugom polugodištu školske 2014/2015. godine koja je održana u Somboru.

Obuku „Fondovi Evropske unije: od ideje do realizacije“ je tokom 2014. godine prošlo ukupno 125 polaznika iz 51 institucije iz Vojvodine u okviru 5 obuka koje su se održale u Kanjiži, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Vršcu i Subotici. U drugom polugodištu predviđeno je održavanje ukupno 6 obuka od kojih se prva realizovala u Somboru od 11. do 13. februara 2015. godine u prostorijama Doma učenika srednjih škola. Obuku za osposobljavanje za pripremu evropskih projekata prošla su ukupno 23 polaznika iz 13 institucija sa područja opština Sombor, Apatin, Odžaci i Kula.

Tokom prvog dana polaznici su imali prilike da se upoznaju sa mogućnostima finansiranja iz programa Evropske unije kao što su Erazmus+, Kreativna Evropa i Evropa za građane i građanke, dok je poseban akcenat stavljen na programe prekogranične saradnje sa Mađarskom i Hrvatskom koji su relevantni za područje Zapadno-bačkog okruga, a finansiraju se iz IPA Instrumenta za pretpristupnu pomoć. Tokom drugog dana obuke polaznici su imali prilike da se oprobaju u pripremu prekograničnih projekata kroz formuliasnje osnovnih elementata projekta u okviru logičke matrice. Obuka je rezultirala sa pet projektnih ideja u oblasti razvoja obrazovnog turizma, rada sa decom iz marginalizovanih društvenih grupa, uvođenja praktične nastave u srednje stručne škole za smerove kod kojih nastavnim planom ista nije predviđena, kao i predstavljanje škole kao višefunkcionalne ustanove ključne za razvoj manjih sredina posebno naglašavajući ulogu seoskih škola. Poslednji dan se govorilo o budžetiranju projekata, kao i o sadržaju aplikacionih formulara. Takođe, EU info kutak Novi Sad predstavio je projekat Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji pod nazivom „Evropski dnevnik – mudar izbor 2014-2015“.

Obukama do kraja školske 2014/2015. godine biće obuhvaćeno preko 270 polaznika iz preko 106 obrazovno-vaspitnih ustanova širom Vojvodine.