Nastup AP Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona i gradova 2019.


Ove godine, 17. put po redu, u Briselu je održana manifestacija „Evropska nedelja regiona i gradova 2019“, koju uspešno organizuju Komitet regiona i Generalni direktorat za regionalne i urbane politike.

Ovog puta „Evropska nedelja regiona i gradova 2019“ održana je u periodu od  7. do 10. oktobra 2019. godine, a Vojvodina je bila deo partnerstva pod nazivom „Evropa prilika“ (Europe of Opportunities) zajedno sa sledećim regionima: Alpski euroregion (Južni Tirol, Trentino, Tirol); Koruška (Austrija); Unija opština regiona Atika (Grčka); Veneto, Marke, Friuli Venecija Đulija (Italija); Norland (Norveška); Pomorski region, Kujavsko-pomorski region (Poljska); Buš du Ron, Marsej (Francuska); Grad Kasteljon i Kastilja la Manča (Španija). Italijanska regija Veneto je bila vodeći partner.

Pokrajinsku delegaciju na ovoj značajnoj manifestaciji predvodio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. Prvog dana manifestacije održan je svečani prijem u Evropskom parlamentu.

  

 

 

 

Već prvog dana, predsednik Pastor susreo se i sa predsednikom Komiteta regiona, Karlom Hajncem Lambercom.

Gospodin Lamberc je izrazio podršku i zahvalnost Kancelariji AP Vojvodine u Briselu, odnosno aktivnostima koje čitava pokrajina sprovodi u oblasti međuregionalne saradnje. Predsednik Pastor je informisao sagovornika o trenutnim pitanjima evropskih integracija Republike Srbije i izrazio nadu da će u narednom periodu, odnosno tokom mandata prestojeće Evropske komisije, proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana biti izvesniji. Predsednik Lamberc se usaglasio sa ovim stavom, te iskazao uverenje da će institucija na čijem je čelu učiniti sve da doprinese pozitivnom stavu na putu daljih evropskih integracija naše države.

 

 

Iste večeri, u ponedeljak 7. oktobra, održan je tradicionalni vojvođanski prijem. Ovog puta, Vojvodina se predstavila programom pod nazivom „Vojvodina, Future Unlimited“. Prijemu je prisustvovao veliki broj predstavnika evropskih gradova i regija, kao i predstavnici evropskih institucija. Zvanice su pozdravili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasadorka Republike Srbije pri EU Ana Hrustanović i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić.

Prijemu je prisustvovalo oko 150 zvanica, a među njima više poslanika Evropskog parlamenta, ambasadora, diplomata, predstavnika evropskih institucija, visokih funkcionera više evropskih regiona, privrednika iz Belgije… Na prijemu je Fondacija „OPENS19“ imala svoj promotivni štand, a  nastupio je i Gudački kvartet Panonija. Prikazan je i veoma zanimljiv promotivni film o Vojvodini.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Kako Grad Novi Sad tokom 2019. godine nosi titulu Omladinska prestonica Evrope, jedan od značajnih događaja na ovogodišnjoj Evropskoj nedelji regiona i gradova je bilo predstavljanje omladinskih politike grada Novog Sada i pokrajine Vojvodine.

Radionica pod nazivom „Koheziona politika za socijalniju Evropu: regije i gradovi inkluzivni za sve“ (Cohesion policy for a more social Europe: Regions and Cities inclusive for all)  je održana kroz tri različita panela u Evropskom komitetu regija 8. oktobra 2019. godine.

Brojni  govornici pokušali su da dočaraju kako primena lokalnih i regionalnih politika može aktivno doprineti izgradnji „socijalnije Evrope“, a u skladu sa širom perspektivom jednog od ciljeva Održivog razvoja -„održivi gradovi i zajednice“. Radionica je predstavila strategije i primere dobre prakse lokalnih i regionalnih vlasti o društveno-odgovornom zakonodavstvu i primere primene Kohezione politike sa fokusom na inkluzivnom pristupu. U sklopu trećeg panela predstavljen je Novi Sad kao nosilac titule Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu kada je Katarina Živanović, asistentkinja koordinatorke za međunarodnu saradnju, predstavila dosadašnji rad OPENS-a i planove za budućnost. U sklopu trećeg panela pored predstavnika OPENS-a predstavljeni su i pozitivni primeri iz dva poljska i jednog francuskog regiona. Govornici su bili Dominik Hanania, zamenica direktora za životnu sredinu, glavne projekte i istraživanje iz departmana Ušće Rone (Bouches-du-Rhône) sa juga Francuske, Katarina Zeman, zamenica direktora Laboratorije za društvene inovacije iz Gdinja iz Poljske i Adam Sponka, direktor Regionalnog centra za socijalnu politiku, takođe iz Poljske.

 

Direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vidosava Enderić, 8. oktobra se susrela sa Markom Canijem (Marco Zanni), članom Evropskog parlamenta, koji je početkom meseca bio u radnoj poseti Fondu. Ovog puta, fokus razgovora bio je na budućoj saradnji iz oblasti turizma i EU projekata.

  

Delegacija AP Vojvodine razgovarala je i sa delegacijom nemačke savezne države Hesen, koju je na sastanku predvodio državni sekretar za evropske poslove, Mark Vajnmajster. Sastanku su prisustvovali i šefovi kancelarija AP Vojvodine i Hesena u Briselu, Srđan Mačkić, odnosno Fridrih fon Hojsinger. Značajan doprinos saradnji dva regiona dale su kancelarije u Briselu, a ovom prilikom je razgovarano o nastavku saradnje, odnosno njenoj institucionalizaciji kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji.

Sastanak sa Hesenom je održan 8.10.2019, a potpisivanje Sporazuma je predviđeno za novembar 2019.