O Vojvodini


Autonomna pokrajina (AP) Vojvodina se nalazi na severu Republike Srbije, u Panonskoj niziji u regionu srednje  Evrope, na površini od 21.506 km2. Vojvodina ima povoljan geografski položaj i uz produktivnost radne snage, dugu tradiciju u mnogim oblastima poslovanja, kao i razvoj novih industrija, brojne finansijske i poreske olakšice, Vojvodina je privlačno poslovno okruženje. Pored toga, više od 1,5 ha plodne obradive zemlje predstavlja veliki potencijal za poljoprivredu, poljoprivredno poslovanje, turizam i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Kada je u pitanju turizam, Vojvodina zauzima sve važnije mesto na turističkim mapama. Novi Sad, administrativni i kulturni centar Vojvodine, je drugi grad po veličini u Srbiji i domaćin je dva važna događaja: EXIT festivalu, najvećem muzičkom festivalu u jugoistočnoj Evropi, i Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, najvećem i najvažnijem događaju takve vrste u regionu. Sa druge strane, turistička ponuda Vojvodine je mnogo bogatija od navedenog: reke, jezera, Fruška Gora sa svojim manastirima, Deliblatska peščara, salaši, itd.

Dva velika putna pravca: Pan-evropski „Koridor 7“, Dunav i „Koridor 10“ prolaze kroz Vojvodinu. Dunav je plovan celom dužinom kroz Vojvodinu, čime se povećava značaj Vojvodine kao tranzitne regije. Kada se tome dodaju reke Sava, Tisa i kanal Dunav-Tisa-Dunav, Vojvodina poseduje više od 2.000 km plovnih rečnih puteva, koji čine oko 93% ukupnih unutrašnjih plovnih puteva Srbije.

Poput Dunava, koji je jedna od najvećih međunarodnih reka, Vojvodina je prepoznatljiva po nacionalnoj, kulturnoj i jezičkoj različitosti. U Vojvodini živi dvadeset šest nacionalnih zajednica i ima šest jezika u službenoj upotrebi. Stoga se Vojvodina sa pravom naziva ,,Evropa u malom”.