Objavljen javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava malim preduzećima

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u  iznosu od oko 1,4 milijardi dinara u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2023. godini.
Poziv je raspisan u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS) i uz podršku projekta „Srbija i EU – Oprema za privredu” koji finansira Evropska unija , a sprovodi se sa odabranim poslovnim bankama i lizing kompanijama.
Kako se navodi u Javnom pozivu objavljenom na sajtu Ministarstva privrede, cilj ovog programa jeste podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju.
Opredeljena sredstva su namenjena za sufinansiranje nabavke nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i to proizvodne opreme, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, delova specijalizovanih alata za mašine, kao i mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje.
U pozivu stoji da se sredstva mogu koristiti i za sufinansiranje nove opreme za izvođenje građevinskih radova i to građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.
Pravo da se prijave na konkurs za dodelu ovih bespovratnih sredstava imaju preduzetnici kao i pravna lica registrovana u Agenciji za privredne registre ( APR) kao privredna društva ili zadruge, koja su razvrstana na mikro i mala pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu prema finansijskim izveštajima za 2021.
Privredni subjekti koji ispune uslove ostvaruju pravo na sufinansiranje do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja.
U pozivu piše i da se visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme na dan 31. decembra 2022, po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.
Za jednog zaposlenog može se dodeliti do jedan milion dinara, za dva do pet zaposlenih do 2,5 miliona dinara, a za šest i više zaposlenih do pet miliona dinara.
Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.
Prijave za dodelu bespovratnih sredstava, zajedno sa ostalom dokumentacijom i zahtevom za kredit odnosno finansijski lizing, predaju se ili dostavljaju elektronski poslovnim banakama i lizing kompanijm koje učestvuju u realizaciji ovog programa.
Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2023. godini sa propratnom dokumentacijom i svim bitnim informacijama može se preuzeti na http://www.privreda.gov.rs, http://www.ras.gov.rs i https://preduzetnistvo.gov.rs/.
Vest preuzeta sa:https://www.mei.gov.rs/srp/