Delegacija AP Vojvodine posetila Brisel

Novi Sad/Brisel, 29. april – U organizaciji Kancelarije za evropske poslove, Komiteta regiona i stalnih predstavništava Italije, Austrije i Slovačkih regija, delegacije Autonomne Pokrajine Vojvodine i predsednika opština Medveđa, Dimitrovgrad i Kula, kao i predstavnika Regionalne razvojne agencije Banat i Regionalne privredne Komore Sombor, posetili su Brisel. Zos Saber, predsedavajući Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regiona, tokom sastanka sa predstavnicima naše zemlje, zahvalio se Vojvodini na ulozi koju ima u regionu po pitanju promocije evropskih standarda, posebno regionalne saradnje i zaštite prava manjina. Od strane predstavnika Komiteta regiona izražena je spremnost da se administraciji AP Vojvodine omogući što brži i lakši pristup drugim institucijama Evropske unije, posebno u domenu obuke i uspostavljanja direktnih kontakata.

– S obzirom da se Vojvodina nalazi u evropskom okruženju, a kako imamo dobru partnersku saradnju sa regijama širom kontinenta, svesni smo šansi i prednosti koje nam EU pruža. Nastavićemo da radimo u cilju jačanja potencijala i većeg zapošljavanja ljudi, negujući našu multikulturalnost, istakao je Martin Zloh, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine.

Veselin Velickov, predsednik opštine Dimitrovgrad, izrazio je želju da se jug Srbije tešnje poveže sa Vojvodinom, kako bi se iskoristili potencijali i znanje o EU koje Vojvodina već koristi, posebno po pitanju regionalne saradnje.

– Samo otvaranjem novih radnih mesta i jačanjem standarda, možemo sprečiti migraciju stanovništva, što je svakodnevica sa kojom se mi u Medveđi suočavamo, rekao je Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa. – Kula je kroz Strategiju razvoja, koja je pred usvajanjem, istakla svoj cilj – opštinu pripremljenu za život i rad u EU, za koju verujem da nemamo alternativu, rekao je Svetozar Bukvić, predsednik opštine Kula.