Delegacija Vojvodine na III Godišnjem forumu EU strategije za Dunavski region

Godišnji Forum EU Strategije za Dunavski region, koji se ove godine održava u Beču 26. i 27. juna, u organizaciji Evropske komisije, Republike Austrije i Grada Beča, je centralni godišnji događaj u ok

Godišnji Forum EU Strategije za Dunavski region, koji se ove godine održava u Beču 26. i 27. juna, u organizaciji Evropske komisije, Republike Austrije i Grada Beča, je centralni godišnji događaj u okviru EU strategije za Dunavski region, i okuplјa učesnike iz celog Dunavskog regiona, sa cilјem utvrđivanja strateških putanja, razmene mišlјenja i primera dobre prakse u okviru dunavske saradnje. Skup, pod sloganom „Mi rastemo zajedno-zajedno mi rastemo“, otvorili su Sebastian Kurc, ministar za Evropu, integracije i spolјne poslove Austrije, gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, dok skupu prisustvuje i ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Kako je naglašeno, deo slogana ovogodišnjeg Foruma „Mi rastemo zajedno“, predstavlјa evropski cilј ekonomske, teritorijalne i socijalne kohezije što je važno za održivi razvoj Dunavskog regiona, dok deo slogana „Zajedno mi rastemo“, predstavlјa uverenje da će proces integracija biti od značaja svima koji su u njih uklјučeni, te da će ta saradnja značajno doprineti rastu i međunarodnoj konkurentnosti Dunavskog regiona.U okviru mnogobrojnih tematskih sesija, učesnici ove konferencije razgovarali su o temama „Dunavski potencijal-prevazilaženje razlika“, „Izazovi Dunava-Ulaganje u lјude“, „Dunavske različitosti“ i drugo. Posebna pažnja posvećena je povezivanju dunavskih regiona u oblastima ekonomije, niske emisije uglјen-dioksida u Dunavskom regionu, modelima razvoja turizma, aktivnostima u oblasti zaštite životne sredine, obrazovanju, stručnoj edukaciji i mogućnostima korišćenja EU fondova, itd.

Učesnici godišnjeg Foruma, posebno su se bavili značajem inkluzivnog, održivog rasta kao fokusa i preduslova za prosperitet, prilagođenosti evropskih politika svim interesnim grupama u cilјu stvaranja konkurentnog Dunavskog regiona, kao i temom upravlјanja, kao kriterijuma sprovođenja uspešne strategije za Dunavski region. Na ovom forumu je još jednom ocenjeno da aktivnosti u okviru Dunavskog regiona, koji odlikuje socio-ekonomska, politička i svaka druga heterogenost, predstavlјaju veliki izazov i priliku za njegov razvoj. Na forumu učešće uzima i delegacija Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinske vlade, predstavnici Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine i Garancijskog fonda AP Vojvodine.