Izvršno veće AP Vojvodine podržaće projekat “Putujemo u Evropu 2007”

Novi Sad, 31. maj – U skladu sa prioritetima vojvođanske Vlade da prepozna i podrži uspešne projekte, Izvršno veće AP Vojvodine podržaće projekat «Putujemo u Evropu 2007», namenjen najboljim studentima univerziteta u Srbiji, istakao je mr Bojan pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine prilikom današnjeg susreta sa Ksenijom Milivojević, generalnim sekretarom Evropskog pokreta u Srbiji.

Reč je o projektu koji Evropski pokret u Srbiji realizuje već treću godinu, u saradnji sa ambasadom Republike Austrije u Beogradu i Skupštinom grada Beograda, u želji da se mladim ljudima, koji studiraju na domaćim univerzitetima i pokazuju zavidne rezultata, pruži šansa da upoznaju evropske zemlje. Studenti, sa austrijskim šengenskim vizama, sredinom jula, moći će mesec dana da putuju po Evropi, po sopstvenom izboru.

Prema rečima predsednika mr Pajtića, mladi ljudi koji studiraju u Srbiji, nosioci razvoja zemlje u budućnosti, silom društvenih prilika, nisu bili u mogućnosti da proteklih godina putuju van zemlje. Projekat je imao izuzetan uspeh u protekle dve godine. U 2005. godini putovalo je 100, a već naredne 200 studenata, od kojih je trećina iz Vojvodine. Ministarstvo inostranih poslova Austrije odlučilo je da ove godine odobri 300 gratis viza za naše studente.

Prema istraživanjima Stundentske unije Srbije, samo oko 3 odsto studenata je imalo priliku da poseti neku od zemalja Evropske unije. Izvršno veće AP Vojvodine doprineće da naša intelektualna i kulturna elita obuhvati značajan broj mladih predstavnika, koji će u svojoj sredini moći kompetentno da predstavljaju evropske vrednosti, rečeno je prilikom susreta.

U razgovoru, pored predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojana Pajtića, učestvovali su pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj dr Dragoslav Petrović i direktor Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov.