Izložba fotografija o 15 godina partnerstva EU i Srbije sada i u Novom Sadu

Nakon Beograda, izložba fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” otvorena je u Novom Sadu,  gde će građani moći da je vide do 3. jula dana kao prateću manifestaciju festivala Sinema siti.

U organizaciji EU info kutka Novi Sad, EU info centra u Delegacije EU, izložba na kojoj su predstavljeni projekti koje je Evropska unija finansirala u Srbiji postavljena  je u Limanskom parku, gde je u toku filmski festival Sinema siti. Zbog nevremena, otvaranje izložbe priređeno je u festivalskom prostoru “Fabrika”.

 

Šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni istakao je da je obeležavanje 15. godišnjice razvojne pomoći EU Srbiji počelo u proleće. „Taj jubilej počeli smo da obeležavamo u proleće, kako bismo se zajednički podsetili postignutih rezultata, postignutih uspeha, ali i partnerstva i prijateljstva koje smo istovremeno gradili“, rekao je on. Izložba fotografija je od polovine maja do kraja juna bila na beogradskom Kalemegdanu, a sada je, istakao je Bjankoni, u Novom Sadu, „kako bismo Novom Sadu i građanima Vojvodine takođe predstavili našu zajedničku priču… u slikama, jer slika govori više od reči“. Bjankoni je naveo da među 50 fotografija ima dosta onih koje ilustruju projekte sprovedene u Vojvodini: renovirana subotička sinagoga u okviru projekta prekogranične saradnje, izgrađen most Sloboda, obnovljena zgrada novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, podignut Tehnološki park u Vršcu.

 

Šef odseka za evropske programe i edukaciju pri pokrajinskom Fondu „Evropski poslovi“ Andrija Aleksić istakao je zadovoljstvo zbog višegodišnje dobre saradnje sa Sinema sitijem i Delegacijom EU. Povodom 15 godina saradnje EU i Srbije, on je pomenuo važne datume u evropskim integracijama Srbije, posebno istakavši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ukidanje viza za građne.

 

Direktor Sinema sitija Miloš Ignjatović rekao je da festival želi da postane „platforma za razvoj projekata koje podržava EU. Srećan sam što imamo ovakvu izložbu u okviru festivala… nadam se da će je mnogi građani videti i da će kroz postavku shvatiti kako i koliko EU podržava građane Srbije”.

 

Evropa za kreativnu Srbiju

 

Nakon otvaranja, održana je panel diskusija “Evropa za kreativnu Srbiju” na kome su predstavljeni EU program Kreativna Evropa, koji podržava projekte iz oblasti kulture, kao i Media program koji finansijski podržava projekte iz oblasti audiovizuelne umetnosti. Program Media dostupan je građanima Srbije od marta ove godine i u toku je čak 14 konkursa za različite oblike podrške, rekla je predstavnica Mediadeska Srbija Nevena Negovanović. Ona je navela da će program Media tokom narednih godinu dana sličnim panelima biti predstavljan tokom svih velikih filmskih festivala, kako bi što više ljudi bilo upoznato sa mogućnostima koje nudi.

 

Svoja iskustva preneli su uspešni korisnici EU sredstava  iz Vojvodine: Muzej savremene umetnosti, Galerija matice srpske, Studentski kulturni centar Novi Sad i Institut za zaštitu kulturnih spomenika Sremska Mitrovica. Predstavnici tih institucija naveli su da je velika prednost rada na projektima EU sticanje kontakata, usvajanje novih metodologija i, najvažnije, pozicioniranje ustanove na evropskoj kulturnoj mapi.