KEP u Briselu na konferenciji o budućnosti Evrope

Na osnovu poziva kolega iz Brisela iz organizacije “Friends of Europe”, Fondacije Konrad Adenauer i OECD-a, Pokrajina Vojvodina preko svoje Kancelarije za evropske poslove učestvuje na konferenciji posvećenoj budućnosti jugoistočnog dela Evrope i šansama i perspektivama zemalja iz ove regije za članstvo u Evropskoj uniji. Ono što je bitno je da je gotovo nepodeljeno mišljenje da bez zemalja koje su sada na putu ka Evropskoj uniji, sama Evropa neće biti kompletirana, kako u ekonomskom tako i u bezbednosnom i svakom drugom pogledu.

– Bitno je da se održi taj evropski momentum koji je evo kod nas dobio i novi stimulans ukidanjem viza kao i odmrzavanjem trgovinskog dela Prelaznog sporazuma o pridruživanju, ali je takođe bitno i da Evropa ostavi otvorena vrata, kao i da nastavi sa podrškom jačanju institucija, primeni evropskih standarda i modernizaciji ekonomskih resursa. Jedan od ciljeva skupa je i jačanje veza sa institucijama Evropske unije i upoznavanje sa konkretnim aktivnostima i koracima neophodnim za jačanje evropskog puta. A na tom putu, kada je reč o nama i Republika Srbija i Pokrajina Vojvodina na osnovu svojih nadležnosti imaju svoje konkretne obaveze i zaduženja. Dobra vest je svakako da, kada je reč o našoj Pokrajini, da je Vojvodina već ostvarila solidnu saradnju sa ključnim evropskim institucijama kao sto su Komitet regiona, Evropski parlament, Institut evropskih regija i sl. Takođe, članovi smo institucija u Briselu ali i Londonu, Parizu, Salzburgu i drugim evropskim prestonicama i na taj način smo na svojevrstan način već otišli korak dalje i rekao bih i povukli celu zemlju napred.

Ono što je takođe bitno je da je proces regionalne saradnje označen kao oslonac i temelj evropske perspektive, i po tom pitanju situacija je jasna, naša pokrajina je u prethodnom periodu uložila znatan napor i već sada imamo partnerske odnose sa brojnim regijama od Italije i Austrije do Švedske, Nemačke i Mađarske i zato ne treba ni da čudi da samo ove godine i samo po pitanju jednog evropskog fonda za prekograničnu saradnju imamo preko 250 projekata jer ne želimo da čekamo i ne želimo da propadne ni jedan dinar ni jedan evro koji na konkretan način može pomoći život naših sugrađana, ekonomski rast i perspektive za novo zapošljavanje, rekao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

Takođe, na skupu je bilo reči i o novim pretpristupnim fondovima posebno u oblasti obrazovanja, inovacija i ruralnog razvoja. Svaka od ovih oblasti je suštinski važna i Vojvodina već koliko danas kreće sa pripremama kako bi i u ovim oblastima privukli evropska sredstva kako od strane privatnih investitora, tako i sa nivoa Evropske unije iz pretpristupnih fondova.