Sutrašnjim seminarom u Skupštini opštine Sombor, o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, Kancelarija za evropske poslove počinje seriju predavanja pod nazivom “Korak bliže”. Ideja je da se sa ovom temom upoznaju najznačajniji centri Vojvodine.

Svrha seminara je upoznavanje sa integracionim procesima u Evropi, institucionalnom strukturom EU i pravom EU, Sporazumom o pridruživanje kao specifičnim instrumentom za uspostavljanje privilegovanih veza između EU I trećih država, te pregovorima između Srbije i EU o zaključenju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Namenjen je zaposlenima u lokalnoj samoupravi, okrugu, privrednim komorama, upravi i pravosuđu, te drugim relevantnim institucijama i zainteresovanim građanima.

Programski, “Korak bliže” će sadržati tri dela – evropske integracione procese, osnovne informacije o EU (istorijat, struktura, institucije i uslovi za članstvo u Evropskoj uniji) i Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, te tok pregovora između Srbije i EU o zaključenju sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. Predavači su prof. dr Dejan Janča, Mirna Rakić i Milana Kozomara.

Sutrašnje predavanje počinje u 11 sati u Velikoj Sali Skupštine opštine Sombor, zgrada Županije, Trg cara Uroša 1.