«Korak bliže», seminar o Evropskoj uniji u Pančevu

Naredno predavanje o Evropskoj uniji, iz serije seminara Kancelarije za evropske poslove pod nazivom «Korak bliže» biće održano u sredu, 5. septembra u Pančevu, u Maloj sali zgrade Opštine, s početkom u 11.00 časova.

Pokrenuti s idejom da se sa ovom temom upoznaju ne samo veći centri Vojvodine, već i opštine koje su zainteresovane za regionalnu saradnju i izradu projekata koji bi bili finansirani iz fondova Evropske unije, seminari su do sada održani u Somboru, Zrenjaninu, Kovačici, Senti, Baču, Alibunaru i Čoki, i slušaoci su najviše interesovanja iskazali za prezentaciju o susedskim programima.

Na ovaj način podižu se kapaciteti lokalnih samouprava da učestvuju u međunarodnim projektima, jer je za programe koje finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova neophodno imati prekograničnog partnera.

Svrha seminara je upoznavanje sa integracionim procesima u Evropi, institucionalnom strukturom EU i pravom EU, Sporazumom o pridruživanju, pregovorima između Srbije i EU o zaključenju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, susedskim programima i pretpristupnim fondovima. Namenjen je zaposlenima u lokalnoj samoupravi, okrugu, privrednim komorama, upravi i pravosuđu, te drugim relevantnim institucijama i zainteresovanim građanima.