Milion evra za Vojvodinu

Regionalna saradnja donosi dobro. Partnerstvo sa Evropskom unijom ima rezultat, ono nije samo tapšanje po ramenu. Ovoga puta, u okviru Susedskog programa sa Rumunijom, milion evra stiže u vojvođanske institucije.

Po okončanju prvog poziva prekogranične saradnje se Rumunijom (ulazili su severnobanatski, srednjebanatski južnobanatski okrug iz Vojvodine, te Borski i Braničevski okrug iz Srbije), ukupno 36 prispelih projekata je administrativno prihvaćeno. Od njih je 15 predloženo za finansiranje, ukupne vrednosti 1.998.301 evra.

Tako, u južni Banat i regiju Temišvara stiže podrška od 50.000 evra za nadarenu decu.

Expo-Agro Banat i grad Zrenjenin dobiće više od 99.000 evra za organizovanje sajma na kojem će se sastati i predstaviti poljoprivrednici iz Srbije i Rumunije. Opština Čoka će za projekat čiji naziv nije potrebno prevesti «From football to food ball», kulturnu saradnju sa rumunskom opštinom Deta kroz radionice na temu sporta i gastronomije.

«Hrana iz Banata» Centra za ruralni razvoj iz Novog Kneževca, projekat vredan gotovo 300.000 evra, obezbediće prozivođačima hrane u pograničnom regionu edukaciju za uvođenje standarda kvaliteta.

U opštinu Vršac stiže skoro 120.000 evra za projekat unapređenja životne sredine, za studiju izvodljivosti i izradu idejnog projekta za put Vršac via Markovac do rumunske granice još 390.000 evra, pa još skoro 80.000 evra za Ekonomsko razvojno integracioni centar.

Opština Sečanj je napravila projekat za razvoj regionalnog ekološkog plana za koji stiže 110.000 evra…