Obeležen početak projekta „Kontrola komaraca u pograničnoj oblasti“

Otvarajuća konferencija povodom obeležavanja početka projekta „Kontrola komaraca u pograničnoj oblasti – MOS-Cross“ održana je u Osijeku dana 15. septembra 2017. godine, u organizaciji projektnih partnera – Zavoda za javno zdravlje Sombor, Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Opšti cilj projekta je unapređenje usluga u oblasti javnog zdravlja u Zapadno-bačkom okrugu i Osječko-baranjskoj županiji, a u vezi s ranim otkrivanjem bolesti koje prenose komaraci uz poboljšanje prekograničnog nadzora i kontrole brojnosti komaraca.

Zvanice na otvarajućoj konferenciji pozdravili su g. Zlatko Pandžić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kao domaćini događaja, dr Srđan Merei, direktor Zavoda za javno zdravlje Sombor i gđa Ivana Đurica, pomoćnica direktorke Fonda „Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine. Na konferenciji je dr Dragoslava Čubrilo, menadžerka projekta, predstavila ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate ovog višegodišnjeg projekta, dok je prof. Magdalena Sikora upoznala prisutne sa prednostima i koristima koje će ovaj projekat ostvariti u pograničnom području Srbije i Hrvatske. Prisutnima se obratio i g. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i preneo svoja dosadašnja iskustva u prekograničnoj saradnji Hrvatska-Srbija.

Očekivani rezultati projekta obuhvataju uspostavljen integrisani prekogranični IT sistem za praćenje komaraca i bolesti koje oni prenose, a koji će sadržati i podatke o vremenskim prilikama, interaktivne mape povezane sa GIS sistemom koje će ukazivati na lokacije gde se komarci razmnožavaju, podatke o broju i toku populacije komaraca uključujući rani sistem upozorenja na bolesti koje komarci prenose. Kroz projekat će se zavodi u Zapadno-bačkom okrugu i Osječko-baranjskoj županiji opremiti sistemom za nadzor komaraca i laboratorijskom opremom uz obučavanje kadrova za poslove nadzora komaraca, metode uzorkovanja, detekciju bolesti koje prenose komarci. Takođe, u okviru projekta će se vršiti suzbijanje komaraca na kritičnim lokacijama u projektnom području kroz sprovođenje ekološki odgovornih mera. Kao značajna aktivnost projekta izdvaja se unapređenje znanja relevantnih aktera i javnosti (učenici, stariji sugrađani, građani itd) o pojedinačnim merama kontrole brojnosti komaraca uz deljenje besplatnih bioloških preparata za suzbijanje komaraca.

Projekat MOS-Cross ukupne vrednosti 982.167,50 evra odobren je u okviru Intereg-IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija za period od 2014. do 2020. godine i projekat je ocenjenim najvišim ocenama u okviru mere iz koje se finansiraju projekti javnog zdravlja.