U okviru projekta Mos-Kros2, 28.04.2022. godine obeležen je međunarodni dan malarije pod nazivom Info dan o malariji. Tom prilikom prisutnima se ispred Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine obratila Sanja Čuturilov Veselinović, koordinator projekta Mos-Kros2. Prisutne je pozdravio i V.D. pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine APV, Nemanja Erceg i izrazio zadovoljstvo što je projekat sa ovako značajnom temom u implementaciji na našoj teritoriji.
Prof. dr Dušan Petrić, govorio je klimatskim promenama i vektorima malarije, te je ukazao na ekspanziju bolesti tokom kovid pandemije. Profesor je takođe ukazao na značajnu vezu temperature i vlage na pojavu autohtonih slučajeva malarije na teritoriji Evrope.
Asistent dr Tatjana Pustahija održala je predavanje na temu „Malarija i druge preteće bolesti koje prenose komarci“. U svom predavanju doktorka se dotakla i teme prevencije, kao i drugih zaraznih bolesti koje prenose komarci, a kojima se projekat Kontrola komaraca u pograničnoj oblasti 2 bavi.
Prof. dr Dušan Marinković govorio je na temu integralnog suzbijanja komaraca, te je napravio značajnu paralelu o evoluciji suzbijanja komaraca.
Nakon predavanja održana je panel diskusija sa interesantim pitanjima i zapažanjima.