Održan četvrti sastanak partnera na projektu

Juče je u Osijeku održan četvrti sastanak partnera na projektu „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene” energije“ – X Degree na kojem je razgovarano o do sada realizovanim aktivnostima i koracima planiranim za naredni period.

Partneri na projektu su Univerzitet u Novom Sadu, Javno-komunalno preduzeće „Vodokanal” Sombor, Fond ,,Evropski poslovi” AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija i Poljoprivredni institut Osijek. Projekat je počeo sa implementacijom u julu 2017. godine. Do kraja projekta će biti izgrađeno postrojenje sa pogonom na solarnu energiju koje će pokretati biogas dobijen od otpadnih voda; biće povećan proizvodni kapacitet postrojenja za proizvodnju biogasa koja će se koristiti za proizvodnju sopstvene energije sa mogućnošću korišćenja u sistemu daljinskog grejanja i distribucije tople vode koji direktno smanjuju učešće klasičnih izvora energije u potrošnji javnih objekata; biće izrađena tehnička dokumentacija za izgradnju postrojenja za proizvodnju biogasa i kogenerativnih postrojenja u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji i solarnoj elektrani u Vodokanalu Sombor, što će doprineti maksimalnoj energetskoj efikasnosti i potpunoj energetskoj nezavisnosti partnera. Pored navedenog, biće izgrađena mobilna labaratorija za rad na terenu. Partneri će zajednički razvijati recepte za postrojenja na biogas, optimizovati rad i maksimalno povećati proizvodnju biogasa i zelene energije.

Na sastanku projektnih partnera razgovarano je o dosadašnjim realizovanim aktivnostima. Sprovedene su javne nabavke za kupovinu biogas generatora, nabavljeno je kombi vozilo, otvoreno je gradilište i započeti su radovi vezani za postavljanje solarne elektrane i panela; nabavljena su vozila i mobilne laboratorije za rad na terenu, kontejneri i laboratorijska oprema, te javne nabavke vezane za organizaciju događaja, medijsku pokrivenost, izradu i održavanje veb sajta i društvenih mreža, prevođenje, dizajn i štampu promotivnih materijala, snimanje promo filmova, nabavku IT opreme. U maju mesecu će projekat biti predstavljen na 85. Međunarodnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.