Održan četvrti trening za zdravstvene radnike u okviru projekta Mos-Kros2

U okviru projekta Mos-Kros 2, 24-25. marta 2022. godine održan je četvrti dvodnevni trening za zdravstvene radnike u Požegi (Hrvatska). Tokom projekta biće održano ukupno 6 treninga, na kojima će zdravstveni radnici proširiti svoja znanja o komarcima kao vektorima zaraznih bolesti.

Treningu je prisustvovalo ukupno 40 zdravstvenih radnika, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravlje Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, po 10 iz svake institucije, kao i članovi projektnih timova.

Tokom prvog dana polaznici su naučili više o metodama larvicidnog suzbijanja komaraca, ulozi opšte populacije u kontroli komaraca, metodama suzbijanja invazivnih vrsta kao i o tretmanima.  Predavanja su održali prof. biologije i hemije Magdalena Sikora, mag. biol. Hrvoje Bekina, mag. biol. Ivan Kurtek, kao i mag. biol. Hrvoje Bekina. U okviru drugog dana bilo je reči o zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, kao i o stručnom nadzoru nad dezinsekcijom. Predavanja su održali dr.med.vet.univ.mag teriogenologije Mato Matijević, san.ing. Antun Jovanović. prof. dr. Sanja Bijelović, kao i dipl. San. Ing. Dalibor Puharić.

Fond je organizovao prevoz i smeštaj za zdravstvene radnike iz Sombora i Novog Sada do Požege, kao i od Požege do Sombora odnosno Novog Sada, takođe Fond je obezbedio prisustvo medija odnosno medijsku pokrivenost četvrtog treninga za zdravstvene radnike.