Okrugli sto u okviru projekta BABECA

U okviru projekta „Kompleksno uređenje vodoprivrede područja kanala Baja-Bezdan (BABECA)“, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, 21. maja 2019. godine u Novom Sadu, održan je okrugli sto na temu temu upravljanja vodama i zaštite od poplava.

Partnerstvo na projektu, čiji ukupni budžet iznosi 8.699.537,91 evra, od čega sufinansiranje Evropske unije (IPA) iznosi 7.394.607,21 evra, čine Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlјa (Mađarska), JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad (Srbija) i Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine (Srbija).

Cilj okruglog stola bio je predstavljanje glavnih projektnih aktivnosti koje doprinose poboljšanju protoka vode u kanalu Baja-Bezdan, unapređenju prekograničnih sistema za upravljanje vodama, te posledično prevenciji rizika od poplava. Događaj je bio prilika za razmenu iskustava i umrežavanje stručnjaka i drugih relevantnih aktera u oblasti upravlјanja vodama radi unapređenja saradnje u prekograničnom regionu. Cilј skupa bio je i podizanje svesti studenata u oblasti voda, kako bi stekli relevantna znanja i veštine za svoje buduće karijere.

Skup je otvorila Ivana Đurica, pomoćnica direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, a skup su pozdravili Milan Mandić, zamenik direktora za tehnička pitanja Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlјa i Stevan Ilinčić, pomoćnik direktora JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad. Projekat su predstavili Žolt Kiralj, menadžer projekta, Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlјa i Zoran Madžgalj, JVP „Vode Vojvodine” Novi Sad. Primere dobre prakse na temu upravljanja vodama i odbrane od poplava predstavili su Miroslav Dunjić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Atila Bezdan, Poljoprivredni fakultet Univeziteta u Novom Sadu i dr Vladimir Mučenski, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.
Pored partnerskih institucija, okruglom stolu su prisustvovale i studenti Poljoprivrednog fakulteta, predstavnici Pokrajinske vlade, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, opštinskih uprava u AP Vojvodini, Privredne komore Vojvodine, regionalnih razvojnih agencija, javnih preduzeća i medija.

Implementacija projekta je počela 29. septembra 2017. godine i planirano je da traje do 28. septembra 2020. godine.