Potvrđeno, komitet regiona zaseda u Novom Sadu

Novi Sad, 3. april – Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove, susreo se sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština, čime su započete pripreme organizovanja zasedanja Komiteta regiona EU. – Posebno je značajno što će se zasedanje Komiteta regiona organizovati u partnerstvu Izvršnog veća AP Vojvodine i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), jer je neophodno da relevantne institucije na svim nivoima rade zajedno na procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji, izjavio je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

«Ovi sastanci će ojačati veze sa predstavnicima lokalnih vlasti u Republici Srbiji i doprineće osnaživanju institucionalnih kapaciteta vaše zemlje u procesu decentralizacije, što je neophodna smernica na putu ka EU, kada Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude potpisan», navodi se u pismu gospodina Rodžera Kalifa (Kaliff), predsedavajućeg Komisije za spoljne poslove i decentralizovanu saradnju Komiteta regiona.

Na sastanku Radne grupe Komiteta regiona, koji će biti održan u Novom Sadu 15. juna 2007. godine, a koji će otvoriti predsednik IV AP Vojvodine Bojan Pajtić, teme će biti odnos naše zemlje i EU, kao i šanse za regionalizaciju Srbije, te formiranje partnerstava sa regionima širom Evrope, radi korišćenja pretpristupnih fondova.

Značaj Komiteta regiona (CoR) proizlazi iz činjenice da je potrebna saglasnost ove institucije po čitavom nizu ključnih pitanja: ekonomska i socijalna kohezija, zdravstvo, zapošljavanje, obuka, zaštita životne sredine, obrazovanje i omladina, mreža infrastrukture širom Evrope, transport i kultura. Ovo su oblasti kojima se bavi oko dve trećine evropske legislative. Po pitanjima kojima treba da se bliže pozabave lokalne i regionalne vlasti, Komitet izdaje svoja mišljenja. Savete Komiteta konsultuje i Evropski parlament.