Regionalizacija jedan od predstojećih procesa

Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove i Siniša Lazić, sekretar za privredu AP Vojvodine, su 5. oktobra učestvovali na konferenciji «Kooperacija i internacionalizacija: Inkompatibilnost, sinergija, sinteza» koja je održana u italijanskom gradu Udine. Na konferenciji je potvrđen značaj procesa regionalizacije u okviru Evropske unije, jer je taj proces označen kao jedan od osnovnih razvojnih impulsa u godinama koje su pored nama.

U susretima sa italijanskim predstavnicima iskazana je spremnost za jačanje ekonomske saradnje Italije i Srbije. Takođe je potvrđen dolazak predsednika regije FVG Rikarda Ilija (Riccardo Illy) u Novi Sad, 27. novembra, na završnu konferenciju projekta «ISSER» (Inicijative socio-ekonomskog razvoja Vojvodine) u okviru kojeg su tokom više od godinu i po dana, italijanski eksperti držali seminare po sekretarijatima i razvojnim agencijama Pokrajine. Domaćin sa naše strane će biti mr Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine. Tokom susreta u novembru očekuje se i odlazak većeg broja italijanskih privrednika kako bi se ispitale mogućnosti za čvršće povezivanje sa firmama iz Vojvodine i Srbije. «Na taj način bi se otvorile mogućnosti za snažnije prisustvo italijanskog kapitala u zemlji, što bi pozivitno delovalo i na povećanje zaposlenosti i upošljavanje naših resursa» podvukao je Predrag Novikov.

U svom obraćanju, Siniša Lazić je istakao veliki značaj programa kooperacije i regionalne saradnje naše pokrajine. «Ti procesi, od strateškog značaja za našu zemlju, pored učešća u zajedničkim projektima uključuju i podršku uspostavljanju privrednih kontakata», kazao je Lazić.

Kao rezultat nedavno potpisanog sporazuma AP Vojvodine sa italijanskom pokrajinom Umbrijom, u periodu od 7. do 10. novembra, kod nas će boraviti predstavnici 15 italijanskih kompanija. Razlog njihovog dolaska je nalaženje poslovnih partnera u Vojvodini, kao i podrška razvoju klastera.