U utorak, 30.10. 2018. godine, predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Milan Čežek i Zoran Pavić, kao i predstavnik Razvojne agencije Vojvodine Živko Planić posetili su opštine Оpovo i Kovačica.

U Opovu su ih dočekali Miloš Markov, zamenik predsednika opštine, Goran Fogl, pomoćnik predsednika opštine, Slavko Mančev, rukovodilac odeljenja za privredu i finansije, a u opštini Kovačica domaćin je bio rukovodilac Odeljenja za investicije i lokalni i ekonomski razvoj Daniel Magdu sa saradnicima.

Opština Opovo je u proteklom periodu konkurisala sa projektom socijalne inkluzije Roma u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Predstavnici opštine su veoma zainteresovani da pospeše svoje projektne aktivnosti, pa su informisani o elementima i procedurama neophodnim za formulisanje uspešnih predloga projekata na pozive EU, kao i o mogućem rešenju rekonstrukcije vodovodne mreže, što je planirano u narednom periodu.

Što se tiče opštine Kovačica, konstatovan je dobar rezultat po pitanju projekata u okviru INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija gde su mere i prioriteti bili zaštita životne sredine i atraktivnost za održivi turizam.

Predstavnici obe opštine izrazili su potrebu da u narednom periodu što bolje osposobe svoje kadrove u cilju korišćenja evropskih fondova, i s tim u vezi postignut je dogovor da Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine u već dogovorenim okvirnim terminima organizuje obuke pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“.