Šansa za jaču saradnju sa Rumunijom

Temišvar, Rumunija – Na sastanku projekta prekogranične saradnje Srbija – Rumunija u Temišvaru, a tokom drugog javnog poziva za prikupljanje predloga projekata koji je otvoren do 18. decembra 2006. godine, još jednom je istaknuta neophodnost učešća partnera sa obe strane granice.

– Kancelarija za evropske poslove je u mogućnosti da obezbedi direktan kontakt potencijalnih saradnika, te da asistira zainteresovanima oko pronalaženja prekograničnog partnera, istakao je Andrija Aleksić iz KEP na sastanku u Rumuniji. Nije zgoreg napomenuti da je apsolutno neophodno postojanje partnera sa druge strane granice, jer drugačije prispeli projekti neće biti čak ni razmatrani.

Raspoloživa sredstva za program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija u okviru drugog poziva su 2 miliona evra, a mogućnost apliciranja imaju: opštine, neprofitne organizacije, udruženje građana, sportska i kulturna društva i nevladine organizacije sa teritorija južnobanatskog, severnobanatskog, srednjebanatskog okruga, te braničevskog i borskog okruga.

-Vreme i iskustvo dovešće do novih šansi za regionalnu saradnju. Neka iskustva su već prisutna kroz programe INTERREG i CARDS, a novi izazovi očekuju čitav region s početkom 2007. godine, kada startuje program IPA, kojim se u narednoj godini mogu finansirati projekti vrednosti 148 miliona evra. Od nas zavisi koliki deo tog novca ćemo obezbediti dobro pripremljenim projektima, naveo je Aleksić.