Војводина и холандски Гелдерланд: корак ближе сарадњи две покрајине

Представници АП Војводине у Бриселу учествовали су од 22. до 23. маја 2019 на конферeнцији „Подстицање предузетништва кроз одрживи развој“ у Арнему, главном граду највеће холандске покрајине Гелдерланд. Ова конференција се одржава у склопу промовисања резултата покрајине Гелдерланд у области предузетништва, због којих је од стране Комитета региона награђена титулом Европски предузетнички регион за 2019. годину. На позив домаћина, а у циљу интензивирања сарадње са овом холандском покрајином, представници АПВ у Бриселу су одржали више значајних састанака током своје дводневне радне посете.

Канцеларија АП Војводине у Бриселу је током прошле године успоставила сарадњу са Представништвом холандских региона у Бриселу, док се у протеклих годину дана покрајина Гелдерланд истакла као најпожељнији холандски регион за успостављање сарадње у више области. „Са покрајином Гелдерланд су у протеклих годину дана успостављени добри контакти и интензивна комуникација, а Канцеларија АПВ у Бриселу је уверења да би у наредном периоду требало формализовати сарадњу две покрајинске владе, односно заинтересованих секретаријата“ – истакао је шеф Канцеларије у Бриселу, Срђан Мачкић.

Гелдерланд и Војводина имају сличне географске карактеристике, а главне привредне гране у обе покрајине су пољопривреда и информационе технологије. Иако је Гелдерланд значајно развијенији регион, управо ово је прилика да кроз сарадњу војвођанске институције унапреде своја знања, вештине и технологију у бројним областима. Поред тога, приоритет у наредном периоду ће бити повезивање малих и средњих предузећа из Гелдерланда и Војводине, с обзиром да је Гелдерланд један од водећих европских региона у области подстицања предузетништва, али и уопште добар пример синергије регионалне владе, послодаваца и грађана. То је заједнички закључак састанка са директором за међународну сарадњу покрајине Гелдерланд, Еријем Тијинком, са којим је разговарано је о организовању сусрета двеју покрајинских делегација. С тим циљем, у Канцеларији АП Војводине у Бриселу за 19. јун планиран је састанак са Ребеком Хеј, представницом Гелдерланда у Бриселу.

Представници Гелдерланда су више пута током ове посете изразили уверење да због географских сличности и економских предиспозиција, две покрајине имају велики потенцијал за сарадњу. Такође, констатовано је да је најбољи пример досадашња успешна сарадња наших институција са Универзитетом у Вагенингену. Ова прилика је искоришћена и за разговор са представницима Развојне агенције Источне Холандије (Oost NL), у чијој ингеренцији је шири регион од саме провинције Гелдерланд, те је договорена привредна промоција АП Војводине, чија се реализација планира за другу половину ове године.

Током конференције, представљени су различити домаћи привредници, односно субјекти који подстичу развој предузетништва, те су размењени контакти и интересовања за повезивањем.  Разговарано је и са представницима бриселске старт-ап регионалне мреже „SERN“ (Startup Europe Regional Network), те ће у наредном периоду бити предложено учлањивање субјеката из наше покрајине, односно размена информација са Канцеларијом у Бриселу.