«Vojvodina, jedan od najvažnijih regiona jugoistočne Evrope»

U okviru druge konferencije evropskih regija, održane od 20. do 22. avgusta 2006. godine u austrijskom gradu Salcburgu, rodnom mestu W.A. Mocarta, promovisana je zvanična publikacija Instituta evropskih regija, organizatora konferencije.

«Autonomna Pokrajina Vojvodina, sa svojim bogatim evropskim kulturnim nasleđem i uzbudljivim razvojnim mogućnostima, i sa statusom jedne od najznačajnijih regija jugoistočne Evrope, postala je član Instituta evropskih regija», navedeno je na naslovnoj strani časopisa koji se distribuira u gotovo pedeset regija širom Evrope .

Iz teksta citiramo: «Šestog juna 2006. godine, u Novom Sadu, glavnom gradu AP Vojvodine, predsednik Instituta evropskih regija (IRE) dr Franc Šausberger sreo se sa predstavnicima pokrajinske administracije kako bi se detaljno upoznao sa trenutnom situacijom u ovom delu Srbije.

Vojvodina, sa tek nešto više od dva miliona stanovnika, uspela je da očuva svoju etničku raznolikost. Uz Srbe, koji čine oko 65% stanovništva, žive Mađari, Slovaci, Hrvati, Crnogorci, Rusini, Rumuni, Bugari, Nemci, Česi, Ukrajinci, Romi, Albanci, Bosanci i mnogi drugi, ukupno 26 nacija, nacionalnih manjina i etničkih zajednica. Zvanični jezici su srpski, mađarski, hrvatski, rumunski, slovački i rusinski.»

Na dve strane dvojezičnog teksta – na nemačkom i engleskom – navedena su još i imena predsednika Skupštine i Izvršnog veća AP Vojvodine, te raspored stranaka u Skupštini AP Vojvodine.