Druga po redu obuka za pripremu evropskih projekata za predstavnike Udruženja vaspitača Vojvodine

Predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodne, Tamara Glišić i Tijana Krstić Maravić, održale su drugu po redu obuku pod nazivom „Mogućnosti finansiranja putem EU fondova“ za zaposlene u vaspitno-obrazovnim ustanovama sa područja Vojvodine. Obuka je održana u prostorijama Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u periodu od 23. do 25. marta 2016. godine u cilju usavršavanja vaspitača različitih predškolskih ustanova za samostalnu pripremu i implementaciju projekata finansiranih iz fondova Evropske unije.

Tokom trodnevne obuke, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa mogućnostima konkurisanja za bespovratna sredstva koje nude evropski programi i fondovi institucijama iz Republike Srbije, kao i da nauče metodologiju pisanja predloga projekata. U okviru informativnog dela, predstavljeni su programi prekogranične saradnje, pre svega Interreg IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija, kao i programi Evropske Unije, sa akcentom na Erazmus+, koji pokriva oblast obrazovanja, mladih i sporta i i program Evropa za građane i građanke koji je otvoren za konkurisanje organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave.

Na praktičnom delu obuke, polaznici su se oprobali u osmišlјavanju osnovnih elemenata projekta, kroz analize pristupa logičkog okvira. Kao rezultat, dobijenje su četiri projektne ideje. Poslednji dan je predstavljeno budžetiranje evropskih projekata, kao i struktura aplikacionog formulara.