Manifestacija „Evropsko selo” održana u Zrenjaninu

Peti put, povodom Dana Evrope, u Zrenjaninu је 12. maja 2016. godine održana manifestacija „Evropsko selo“.

Učenici 26 osnovnih škola, zajedno sa njihovim gostima predstavili su tradiciju i običaje država članica Evropske unije. Pored ovog jedinstvenog EU sajma, organizovan je i EU kviz, osmišljen kao takmičenje u poznavanju Evropske unije za učenike šestih razreda.

Manifestaciju su podržali Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info kutak Novi Sad, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, kao i ambasade nekih država članica EU.

Za pobednike takmičenja, Delegacija EU u Srbiji je pripremila nagrade, dok je Fond „Evropski poslovi’’ AP Vojvodine takođe obezbedio nagrade za sve škole učesnice, kao i škole čiji učenici osvoje prva tri mesta.

„Evropsko selo” otvorio je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. Ispred Fond „Evropski poslovi’’ AP Vojvodine obratio se Dražen Lovrić koji je istakao aktivnosti Fonda u oblasti edukacije i širenja evropskih vrednosti.

Ovaj projekat je 2012. godine pokrenula Osnovna škola „Mladost” iz Tomaševca, nakon čega su joj se vrlo brzo pridružule i druge škole, prepoznajući njegov značaj, edukativni i kreativni potencijal.

Ideja za organizovanje manifestacije proistekla je iz želje da se promovišu različitosti naroda i država koje čine modernu Evropu, ali i iz činjenice da veliki broj mladih ljudi i dece nije putovalo u zemlje EU, te nisu imali mogućnosti da ih na taj način bliže upoznaju. Osnovni cilj manifestacije „Evropsko selo” je afirmisanje evropskih vrednosti, dobre volje, mira i edukovanje o Evropskoj uniji i njenim članicama.