Obuka „Mogućnost finansiranja putem EU fondova“ u Rumi

Na poziv Udruženja “Eko spiral” iz Rume, u prostorijama tamošnje O.Š. “Veljko Dugošević”, predstavnice Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Jelena Radosavljević Rovčanin i Jelena Tošković, održale su trodnevnu obuku pod nazivom “Mogućnost finansiranja putem EU fondova”.
Prvog dana, polaznicima su predstavljeni programi EU, sa akcentom na INTERREG IPA programe prekogranične saradnje. Polaznici su od samog početka bili podeljeni u tri grupe, kako bi i na praktičan način savladali tehnike pisanja EU projekata.
Drugog dana, upoznali su se sa izuzetno važnim dokumentom prilikom pisanja projekata, a to je logička matrica. Kroz vežbe. svaka grupa je i popunila ovaj dokument, na osnovu predloga projektnih ideja koje su prethodnog dana i osmislili.
Trećeg dana, uvek najzanimljivija tema ovih obuka je budžetiranje projekata. Nakon teorijskog dela, svaka grupa je takođe i za ovu temu uradila vežbu. Na obuci, polaznici su osmislili 3 predloga projektnih ideja sa kojima bi mogli da apliciraju na INTERREG IPA program prekogranična saradnja Hrvatska – Srbija i INTERREG IPA program prekogranična saradnja Srbija – Bosna i Hercegovina. Polaznici su na kraju razmenili sa predavačima utiske o obuci, s obzirom da do sada nisu imali prilike da pohađaju obuke na temu pisanja projekata niti da pišu projekte koje finansira EU.