Vojvodina domaćin Evropi

U ponedeljak 13. i utorak 14. novembra će se u prostorijama Izvršnog veća AP Vojvodine održati sastanak radnih grupa evropskog projekta «MATRIOSCA – AAP» INTERREG IIIb, u kojem učestvuju stručnjaci iz Vojvodine na osnovu odluke Izvršnog veća AP Vojvodine. Osnovni cilj projekta je postizanje stabilnih i delotvornih odnosa među regijama u okruženju.

Glavni partner «MATRIOSCE» austrijska regija Štajerska, a učesnici su Karintija i Burgenland iz Austrije, Friuli -Venecija Đulija i Veneto iz Italije, Slovenija, zatim Baranja, Đer – Mošon – Šopron, Šomođ, Tolna, Vaš i Zala iz Mađarske, Koprivnica – Križevci, Varaždin i Istra iz Hrvatske, te AP Vojvodina, ovoga puta i kao domaćin sastanaka.

Cilj projekta je usklađivanje strategija u različitim oblastima društveno-ekonomskog razvoja u regionu. Strateški, učesnici ovog projekta, priznati stručnjaci iz svojih oblasti, pripremaju razne transnacionalne projekte za kandidaturu u novom programskom periodu EU 2007-2013. godine.

Tematski, posao se odvija u četiri radne grupe: «Transport, infrastruktura i lokalni razvoj», «Prostorno planiranje i razvoj», «Saradnja gradova i opština» i «Socio-ekonomski razvoj i saradnja».