Živka Park iz Francuskog parlamenta gostujući predavač u okviru Specijalističkog programa “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove”

U okviru 7. ciklusa Specijalističkog programa “Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove” koji Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine uspešno realizuje u saradnji sa Edukons univerzitetom, 2. oktobra 2020. godine, organizovano je onlajn predavanje Živke Park iz Francuskog parlamenta. Teme koje su se analizirale bile su “Ekološka tranziciona politika u Francuskoj od 2017. godine” i “Koristi EU fondova na francuskim lokalnim područjima: slučaj Doline Oaze”.

Tokom predavanja, polaznici su imali prilike da se bliže upoznaju sa primerima uspešno realizovanih projekata finansiranih iz EU donacija, a koji su se sproveli na području departmana Doline Oaze (Val-d’Oise) koji pripada Pariskom regionu u severnom delu Francuske i obuhvata 185 opština. Polaznicima je, takođe, veoma korisno bilo da čuju i na koji način Srbija može bolje da iskoristi EU sredstva, na koji način stanovništvo može da se motiviše kako bi brže i efikasnije konkurisalo za EU fondove, kao i o izazovima u oblasti životne sredine.

Živka Park, poreklom iz Srbije, u okviru Francuskog parlamenta, izabrana je za poslanika Doline Oaze u Narodnoj skupštini Francuske u kojoj je i predsednik poslaničke grupe “Francusko-srpskog prijateljstva” koja ima za cilj da ojača prijateljstvo između ove dve zemlje.