Održan 1. projektni sastanak u okviru projekta Mos-Cross2

U okviru projekta „Mos-Cross2“, 9. jula 2021. godine, održan je 1. sastanak članova projektnog tima. Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima, to jest predstavnici Nastavnog zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (vodeći partner na projektu), predstavnici Zavoda za javno zdravlje Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Fonda „Evropski poslovi“ APV, kao i predstavnici Instituta za javno zdravlje Novi Sad (partneri na projektu).
Cilj projekta je kontrola i poboljšanje sistema kontrole komaraca u prekograničnom području Hrvatska–Srbija, a projekat je od izuzetnog značaja jer dolaskom novih sojeva komaraca, dolazi do mogućnosti pojave novih bolesti, a to je nešto nad čim zdravstvene ustanove blagovremeno moraju vršiti nadzor i kontrolu.
Ukupna vrednost projekta iznosi 959.670,78 evra, od čega je vrednost donacije 815. 720,14 evra.
Tokom sastanka razgovaralo se o raznim izazovima sa kojima se projektni partneri susreću, ali je zaključeno da trenutno nema problema u realizaciji samog projekta. Partneri su imali priliku da obiđu laboratorije za PCR testiranje, za analizu izolovanih virusa, kao i prostorije za hranjenje patogena.