Susedski program Mađarska – Srbija

Kancelarija za evropske poslove, u okviru svojih aktivnosti vezanih za korišćenje evropskih strukturnih i razvojnih fondova, obaveštava građane Vojvodine da je objavljen drugi poziv za susedski program Srbija – Mađarska i da traje do 13. novembra 2006. godine.

U okviru prvog poziva za susedski program Srbija-Mađarska, podržano je 19 projekata na teritoriji AP Vojvodine i grada Beograda, u ukupnoj vrednosti od 1,8 miliona evra. Od tih 19 projekata, 18 je sa teritorije pokrajine.

Finansiraju se projekti kroz bespovratne donacije, sa učešćem korisnika od 5-10 % sredstava.

Evropska agencija za rekonstrukciju i Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom republike Srbije objavili su drugi javni poziv za projekte koji će biti sufinansirani u okviru Mađarska-Rumunija i Mađarska-Srbija programa prekogranične saradnje «Susedski programi».

Do 13. novembra 2006. godine, do 14 sati (kada ističe rok), mogu se prijaviti projekti iz sledećih oblasti:

jačanje prostornog, fizičkog i infrastrukturnog integriteta prekograničnog područja ( s ciljem poboljšanja prekogranične infrastrukture i rešavanja zajedničkih izazova u oblasti ekološke zaštite i prevencije poplava)

promovisanje inicijativa za saradnju za olakšanje integracija tržišta i povećanje koherentnosti lokalnih zajednica (podrazumeva razvoj poslovne infrastrukture i zajedničkih poslovnih usluga, podršku saradnje među preduzećima, podsticanje saradnje među institucijama i zajednicama, kao i promovisanje saradnje u oblasti istraživanja i tehničkog razvoja i razvoja ljudskih resursa)

Napominjemo da se prijave dostavljaju isključivo na engleskom jeziku, u zapečaćenoj koverti, preporučenom poštom, na adresu:

Vati Hungarian Public Nonprofit Company for Regional Development and Town Planning

H-1016 Budapest, Gallerthegy u. 30-32

Telefon: + 361 224 327 Faks: + 361 224 3291

Teritorije obuhvaćene ovim programom su Autonomna Pokrajina Vojvodina i grad Beograd, a prijavni paket može se naći na adresama: www.mier.sr.gov.yu  i www.ear.eu.int

Za dodatne informacije možete se obratiti Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom na 011/3346-591 ili Lokalnoj kancelariji u Subotici na broj telefona 024/553-003. U toku trajanja poziva, biće organizovano i više radionica za popunjavanje formulara, o čijem će vremenu i mestu održavanja biti obaveštenja na sajtu Ministrastva.

Važnost projektne dokumentacije neka potvrdi podatak da su Rumunija i Bugarska u predpristupnim fondovima iskoristile tek 30 % ponuđenih sredstava, jer nisu imale dobro pripremljenu projektnu dokumentaciju. Najbolje je svoju šansu iskoristila Poljska, koja je tokom upotrebe predpristupnih fondova obezbedila čak 6 milijardi evra!