Austrija se uključuje u Program privrednog razvoja AP Vojvodine

Ove sedmice je u austrijskom gradu Gracu održan sastanak projekta «MATRIOSCA» INTERREG IIIb, u kojem učestvuju stručnjaci iz Vojvodine na osnovu odluke Izvršnog veća AP Vojvodine. Ovog puta, sastanak su imali članovi radnih grupa «Transport, infrastruktura i lokalni razvoj», «Prostorno planiranje i razvoj», te «Saradnja gradova i opština

Uz to, obavljeni su i razgovori sa koordinatorima-ekspertima Vlade Austrije povodom mogućnosti za učešće Austrije, odnosno austrijske razvojne agencije u Programu privrednog razvoja AP Vojvodine. Austrijski partneri će tokom ovog meseca u našoj pokrajini imati brojne sastanke sa rukovodiocima određenih projekata unutar Programa privrednog razvoja.

– Napominjem da je Program privrednog razvoja AP Vojvodine donet u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Srbije. Strateško povezivanje sa evropskim partnerima je od ključnog značaja za evropski put Srbije, istakao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove, u razgovorima sa predstavnicima austrijske razvojne agencije, koji će odlučiti da se uključe u neki od aspekata Programa.

Za sada, austrijski stručnjaci su pokazali najviše interesovanja za sledeće projekte: Fond za osnivanje poslovnih inkubatora, Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP), Projekat poslovne standardizacije i sertifikacije, Program za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda, Centar za strateška ekonomska istraživanja Vojvodine (Vojvodina CESS) i Projekat integrisane kvalifikacione šeme.

Posle razgovora koji slede tokom septembra. Očekuje se da će do kraja godine austrijski partneri napraviti izveštaj na osnovu kojeg će biti doneta odluka o projektima u koje će se uključiti.