Vojvodini 5 miliona evra iz Austrije

Austrija je najavila da će pomoći AP Vojvodinu u iznosu od pet miliona evra, kako je to tokom leta najavio mr Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća APV. “Na taj način naši austrijski partneri će dati konkretnu i vidljivu podršku razvoju institucionalnih kapaciteta naše pokrajine”, izjavio je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

“Nadam se da “visoka politika” i trenutna iskušenja u odnosima naše zemlje i Evropske unije neće ugroziti implementaciju ovog značajnog projekta za sve građane naše zemlje”, naveo je Novikov.

Tokom narednih mesec dana očekuje se završetak tehničkog dela pregovora sa autrijskom razvojnom agencijom. Posle višemesečnih pregovora, profilisano je šest projekata iz okvira Programa privrednog razvoja AP Vojvodine za koje postoji mogućnost ulaganja od strane partnera iz Austrije. To su:

-Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP), sa poslovnom promocijom Pokrajine i ukupnom podrškom stranim investitorima kao ciljem

-Centar za strateška ekonomska istraživanja (CESS)

-Integrisana kvalifikaciona shema (IQS) s ciljem podrške i stimulacije regionalnih trening centara i povećanjem ukupnog broja zaposlenih u Vojvodini

-Poslovna standardizacija i sertifikacija (BSC)

-Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda (APF), kojim se jača konkurentnost

-Fond za osnivanje poslovnih inkubatora širom Pokrajine (BBI)

Implementacija ove podrške se očekuje s početkom naredne godine, i planirano je da traje dve do tri godine.