Институције АП Војводине представиле се у Горењској регији

У Крању и Горењској регији претходне седмице успешно су се представиле институције АП Војводине, а у организацији Фонда “Европски послови” АП Војводине, и то у оквиру студијског путовања током четврте генерације Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“.
Током боравка у Горењској регији полазницима су се представили стручњаци Регионалне развојне агенције Горењска, са којима је Видосава Ендерић, директорица Фонда „Европски послови“ АП Војводине разговарала о јачању процеса регионалне сарадње, а све у циљу оснаживања друштвеног и економског развоја институција обе регије и умрежавања поводом будућих заједничких европских пројеката. Тим поводом организован је и обилазак успешних ЕУ пројеката на територији Крања. Полазници су посетили Регионалну развојну агенцију Крањ, где им је добродошлицу пожелео директор Развојне агенције Крањ, Рок Шименц. Господин Шименц је представио је саму регију, као и рад агенције, која још од 1995. године послује као веза између регионалног и националног нивоа. Агенција ради са општинама, предузећима, привредним коморама, невладиним организацијама, министарствима и осталим државним институцијама. Подстичу рад Горењске регије која обухвата 18 општина. Јелена Видовић, пројектни менаџер у Горењској развојној агенцији, представила је један број пројеката које је агенција успешно реализовала. Пројекат на који су врло поносни је Нордијски центар Планица који је покривао обнову и опремање скакаонице и изградњу тркачког стадиона за нордијске дисциплине. Укупна вредност пројекта износила је 47,4 милиона еура, док је ЕУ допринос износио 33,7 милиона еура. Пројекат је реализован у буџетском периоду 2007-2013. године. Носилац овог пројекта био је Завод за спорт РС Планица. Матеја Корошец, вођа програма у агенцији, представила је туризам Горењске регије.
Како би се Фонд на најбољи начин представио домаћинима, организована је презентација нашег рада и надлежности, с посебним освртом на пројекте суфинансиране из средстава ЕУ реализоване на територији АП Војводине. Уследили су разговори на тему културних, привредних и туристичких потенцијала Војводине која је, како је истакнуто, атрактиван партнер за креирање заједничких пројеката који би били од обостраног интереса. Такође, Никола Жежељ, директор Развојне агенције Војводине, представио је своју институцију, док је Привредну комору Војводине представио господин Драгомир Ђукић. Што се тиче домаћина, гостима су се представили Привредна комора Горењске регије и Развојна агенција СОРА.