Реализована посета Суботици у оквиру Специјалистичког програма

У суботу 16. новембра, успешно је реализована прва теренска посета у оквиру 6. циклуса Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“.
Циљ теренске посете јесте да се полазници упознају са добрим примерима праксе ЕУ пројеката на територији Војводине. У Градској кући у Суботици, полазницима је добродошлицу пожелела Божидарка Голубовић, шеф Службе за локално економски развој. На самом почетку, госпођа Голубовић је нагласила важност похађања Специјалистичког програма, с обзиром на то да је била полазница  четвртог циклуса Програма. Како је истакла, захваљујући Програму, имала је прилику да се боље упозна са писањем и имплементацијом ЕУ пројеката и умрежавањем са другим полазницима. Подсетила је полазнике актуелног циклуса да се, ипак, најбоље искуство стиче праксом.
Након уводног дела, госпођа Голубовић је представила неколико ЕУ пројеката на којима град Суботица учествује. Један од пројеката је пројекат S.O.S. који се бави јединственом оставштином раздобља сецесије Осијека и Суботице. Главни циљ пројекта јесте да се пронађе заједничка културна баштина коју деле градови Осијек и Суботица и да се ревитализује наслеђе из периода сецесије. Такође, планирало се и развијање новог туристичког производа стварањем нових тематских рута заснованих на сецесијској архитектури, као и развој плана за обнову Градске куће у Суботици у сецесијском стилу ( величине 36.000 м2) и развијање Сакунтала парка у Хрватској (познат парк сецесије из 19.века). Пројекат је из ИНТЕРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија, а партнери су Туристичка заједница града Осијек (водећи партнер), Туристичка организација града Суботице, град Осијек, град Суботица и Регионална развојна агенција Славоније и Барање доо за међународну и регионалну сарадњу. Укупан износ овог пројекта је 1.115.640,05 евра. Представљени су и многи други пројекти, а на појединим пројектима, партнери су и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоураву.
Истакнута је и значајна помоћ од стране Покрајинске владе, односно њихови конкурси за суфинансирање европских пројеката.
Полазници су постављали бројна питања и након презентације у Градској кући, група се упутила ка чувеној суботичкој синагоги. Срдачну добродошлицу полазницима је пожелела Илес Хајналка (Illés Hajnalka) координатор синагоге. Обнова Суботичке синагоге почела је у јануару 2013. године, средствима Европске уније, кроз ИНТЕРЕГ ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Пројекат  „Драгуљи на прекретници векова – путовање у чудесни свет сецесије” – DIAMOND обухватио је, поред обнове две фасаде синагоге и делимичну обнову Грофове палате у Сегедину. Укупна вредност пројекта била је 344.787 евра. Европска унија финансирала је обнову синагоге са 100.000 евра,  док је уређење унутрашњости финансирала Влада Мађарске са 1.6 милиона евра.