Završen projekat saradnje sa Italijom Ineps

U organizaciji Kancelarije za evropske poslove održana je završna konferencija InePS projekta, koji je bio realizovan između Italije i Srbije, a ticao se saradnje u oblasti lokalnog razvoja. Tokom trogodišnjeg perioda, realizovane su brojne aktivnosti s ciljem jačanja institucija i prenošenja evropskih standarda, s posebnim osvrtom na privlačenje investicija i jačanje ekonomskih odnosa. – Tokom trajanja projekta, realizovali smo brojne projekte na teritoriji naše pokrajine, u čijoj implementaciji je učestvovalo Izvršno veće. Ovom prilikom pomenuo bih sledeće:

1. Lokalni razvoj i valorizacija kulturnog nasleđa, vrednosti 56.000 evra, koji je realizovan u saradnji sa Univerzitetom i Muzejem iz Palerma, pozorištem Vila Frati, a sa naše strane i Maticom Srpskom, Opštinom Bač i Univerzitetom u Novom Sadu. U okviru ovog projekta, radilo se na obnovi manastira u Baču i grčkokatoličke crkve na Siciliji.

2. Razvoj industrijskih klastera, projekat vredan 98.000 evra, kao partneri su se pojavili regija Friuli Venecija Đulija i italijanska Federacija industrijskih klastera, a sa naše strane i Univerzitet u Novom Sadu. Cilj projekta bio je jačanje domaćih klastera i povezivanje sa italijanskim partnerima.

3. Projekat podrške preduzetnicima, sa budžetom preko 100.000 evra, u okviru kojeg će biti finansirano i privredno predstavništvo Regije Molize u Novom Sadu. Italijanski partneri su Privredna komora Molize i glavni grad regije Kampobaso, a sa naše i grad Novi Sad.

4. Razvoj turizma u južnobačkom okrugu, projekat vredan 158.000 evra, italijanski partner su teritorijalni paktovi Sangro Aventino, Pulja, Malteze, Korleoneze, Sarneze, a sa naše strane i grad Novi Sad i opštine južnobačkog okruga.

5. Zaštita životne sredine, vrednost projekta 38.000 evra, italijanski partner Centar za zaštitu životne sredine «Negri Sud» iz Sangro Aventina, a projekat se bazirao na istraživačkom radu i ispitivanju indikatora zaštite životne sredine.

6. Projekat podrške brige o starijima, koji se bazirao na razvoju socijalne i zdravstvene zaštite. Vrednost projekta je 39.000 evra, a realizovan je u saradnji sa Teritorijalnim paktom Sangro Aventino.

7. Izrada studije za jačanje poljoprivrednih kapaciteta i kreiranje tehnološkog parka, vrednosti više od 40.000 evra. Sa italijanske strane je partner Regija Umbrija.

8. Projekat ruralnog razvoja, vredan preko 20.000 evra, u okviru kojeg su usavršene projektne ideje opština iz Vojvodine. Italijanski partneri su bile institucije iz Ferare i Ravene, rekao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Siniša Lazić je istakao značaj bilateralne saradnje sa Italijom, i ukazao da su ovi projekti učvrstili naše partnerske odnose i da nikoga ne treba da čudi da je upravo Italija jedan od najjačih trgovačkih partnera naše zemlje. Gosti iz Italije, Vinćenco Donato, predstavnik ministarstva ekonomskog razvoja Republike Italije i Ana Zambrano, predstavnica Ambasade Italije, istakli su značaj jačanja partnerskih odnosa sa institucijama iz Republike Srbije, posebno Autonomne Pokrajine Vojvodine. Uz radost zbog jučerašnjeg potpisivanja ugovora između Fiata i Zastave, naglašene su želje da se bilateralna saradnja, kao i novi evropski projekti dodatno razviju u narednom periodu.