Prezentacija dokumenta “Standardom do evropskih fondova” održana u Staroj Pazov

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine održali su informativnu prezentaciju dokumenta „Standardom do evropskih fondova“ u Opštini Stara Pazova za predstavnike lokalne samouprave, javnih pr

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine održali su informativnu prezentaciju dokumenta „Standardom do evropskih fondova“ u Opštini Stara Pazova za predstavnike lokalne samouprave, javnih preduzeća, obrazovnih ustanova, udruženja građana i medija.

Dobijanjem statusa zemlje kandidata, približavanje Srbije Evropskoj uniji menja formu i pravila pod kojima će se ono sprovoditi. Kada Evropska unija odobri Srbiji decentralizovan sistem upravljanja fondovima, mogućnosti za finansiranje lokalnih samouprava i privatnih subjekata će se znatno povećati. Ako se proces pridruživanja nastavi predviđenim tempom, od 2015. godine, subjekti u AP Vojvodini moći će da konkurišu za evropske fondove i to u okviru komponenti IPA 3, IPA 4 i IPA 5.

Stoga je Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Agencijom za ravnomerni razvoj Vojvodine i regionalnim razvojnim agencijama pripremio dokument „Standardom do evropskih fondova“, koji se sada predstavlja širom pokrajine. Cilj prezentacije je promocija „Vojvođanskog standarda“, kojim se žele pripremiti institucije u regionu za novu fazu regionalnog razvoja i poboljšanje uslova za apsorpciju IPA sredstava u narednom periodu pridruživanja jer će implementacija dokumenta biti obavezna za sve opštine i gradove u Vojvodini od 2015. godine.