Inicijativa Novi evropski Bauhaus (NEB) poziva sve Evropljane da zamisle i zajednički izgrade održivu i inkluzivnu budućnost koja je lepa za naše oči, umove i duše.
Gradeći mostove između različitih kultura, ukrštajući različite discipline i nadograđujući se na učešće na svim nivoima, Novi evropski Bauhaus inspiriše pokret za olakšavanje i usmeravanje transformacije naših društava prema tri neodvojive vrednosti:
• održivost, od klimatskih ciljeva, do cirkularnosti, nultog zagađenja i biodiverziteta;
• inkluzija, od vrednovanja raznolikosti, do osiguranja pristupa i priuštivosti;
• estetika i kvalitet iskustva za ljude, kroz dizajn, pozitivne emocije i kulturne koristi.
Evropska komisija je pokrenula inicijativu krajem 2020. godine kako bi približila različite zajednice i povezala Evropski zeleni dogovor sa našim svakodnevnim životom i životnim prostorom.
Prva dva izdanja nagrada za Novi evropski Bauhaus za 2021. i 2022. godinu pokazala su da se lokalne zajednice mogu povezati i pronaći kreativna rešenja koja unapređuju naše živote. Tokom protekle dve godine nagrade su dodeljene za izvrsnost i kreativnost u sprovođenju Novog evropskog Bauhausa i isticale su izvanredne projekte, ideje i koncepte (primljeno je više od 3000 prijava) koji su dodatno inspirisali razvoj ove inicijative.
Kao i 2022. godine, nagrade će biti podeljene u četiri kategorije na osnovu tematskih osa transformacije koje vode ka ostvarivanju ciljeva Novog evropskog Bauhausa1:
• Povezivanje sa prirodom
• Vraćanje osećaja pripadnosti
• Davanje prioriteta mestima i ljudima kojima je to najpotrebnije i
• Potreba za dugoročnim razmišljanjem o životnom ciklusu u industrijskom ekosistemu.
Pored zemalja članica Evropske Unije, izdanje nagrada za 2023. godinu će uključiti i prijave sa Zapadnog Balkana2, gde spadaju: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija.
* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.